Анют, часи дуууже зміниличь з того часу, як ми вчились з тобою. В школі немає місця, причини на це об'єктивні:
По-перше, раніше дууже часто перші класи були при садочках, навіть мої колишні учні так навчались, туди вчителі наші зі школи приходили;
По-друге, нім/франц.мови раніше починали вивчати в 8 класі, зараз в 5 класі, це 2 уроки на тиждень в 3х групах= 6 різних кабінетів, для одного класу лише
По-третє, тепер, починаючи з 5 класу, укр.мова вивчажться по групах, 2 групи на клас, це не 1 кабінет потрібен, а 2, великих - бо 16-18 учнів в маленькому не вмістяться
Згідно програми, додались нові предмети, вже з 1-2 класу. І в 3 класі у дітей по 5 уроків на день, навіть 6. У нас таке було? Дістань щоденник та перевір.
Це стосовно 6-7 класів на паралелі

А щодо 40-42 учнів... Не знаю, як можна бажати своїй дитині навчатись в подібному класі... Зараз по 32-37 учнів, вчителям складно, бо вони намагаються всім хоч потрохи увагу приділити, а програма зараз складна, щ нашою не порівняти, питала майже у всіх класоводів по різним паралелям. І не треба говорити, що раніше вчили дітей, і не жалілись - раніше і не послухали б тих, хто жалівся

Особисто моєму синочку наступного року в школу, ніколи б йому не побажала вчитись в класі, де 42 дитини. Може, хтось інший згоден був би, я ні.
І я в 1993 пішла в школу, було нас трохи більше 30 учнів в класі