Чернігівський форум про дітей

Автор Тема: Обо всём  (Прочитано 1574956 раз)

0 Користувачів і 3 Гостей дивляться цю тему.

таняz

• Гість
Re: Обо всём
« Reply #29760 : 08 Травня 2022, 22:05:12 »
Хорошо, что все хорошо закончилось. А если бы Че превратился во вторую Бучу или Мариуполь? Думали об этом, когда оставляли ребенка в городе?
Я ни в коем случае не осуждаю Вас. Мне действительно интересно, как каждый для себя рассуждал. У меня получилось в первый же день войны отправить дочь с родственниками из города. И при каждой бомбежке думала: хорошо, что она не здесь.
Я думаю, что у каждого своя правда и свой выбор.
Не судите, и не судимы будете
В первый день выехать  -  это одно, а через две-три недели  -другое, сколько машин, покидавших Чернигов,  расстреляли  или взорвались на минах , выезжать тоже опасно было. Так что не судите.......
Я не могу понять людей , которые спотыкаясь удирали в первый день и забывали про родных : племянников, сестер , братьев , теть , дядь , забыли элементарно предложить им место для выезда, хоть места в машинах, микроавтобусах у них  оставались
« Останнє редагування: 08 Травня 2022, 22:11:37 від ТаняСонце »

Круче всех

• Звезда форума
« Reply #29761 : 08 Травня 2022, 22:16:52 »
Стосовно того як реагують діти.. в мене часто питають чи немає у старшої емоційної травми , це ті, хто знають наскільки ми близько жили до міст, де з другого дня війни точились запеклі бої ..
старшій 12, вона одягала навушники і програла тиждень в ком ігри, коли будинок ходив ходором .. взагалі ніяких страхів, вона була вся в іграх… менша, їй було не набагато більше року, дуже складно … якби не вона, може ми б і не виїхали вчасно (!) бо вона істерричила беззупину.. ми просто не змогли це переносити.. не обстріли, а істерики дитини заставили нас підняти жопи і вскочити в передостанню колону автівок, яку волонтери вивезли з міста .. на Житомирський трасі вже палили колони техніки.. через день автомобільний виїзд з міста стане неможливим  ..тільки пішки під обстрілами ..а  з окупованих частин, живими вийшли одиниці
.. .. я навіть казала чоловіку, в дорозі, а було набагато страшніше ніж вдома, що якби не діти, я б нікуди не поїхала … тепер я то знаю, що це найбільша дурість, яка може втнути людина в житті - залишитись в місті, під яким вже точаться бої…  якщо тільки ти не вирішив вмерти тут і зараз .. хоча я фаталіст .. але якщо цінуєш своє життя, треба їхати …
В Ірпені одразу видно людей, що пережили окупацію … це тіні самих себе ..  вони закопували сусідів, яких починали їсти собаки, своїх родичів .. місію якусь несли? Ні .. навіщо? І самі не знають … навряд вони до кінця очуняють колись .. я розповідаю про сусідів, які потрапили під окупацію .. частина Ірпеня була під контролем ЗСУ весь цей час .. там зовсім інша була історія … але мій будинок був в іншій, проклятій частині .. і я знаю напевне, що вижити там мені або моїм дітям шансів не було .. як і вийти живими звідти …

Ось і все … все геройство моє .. тттт що в мене була однорічна дитина, яка виявилась набагато мудрішою ніж її прибіті і самовпевнені батьки .. які до останнього не вірили, що станеться так як сталося
« Останнє редагування: 08 Травня 2022, 22:48:38 від Круче всех »
в прошлом ogle)))

Glanna

• ★SuperStar★
  • Стать: Жіноча
  • Если проходите сквозь ад - не останавливайтесь
« Reply #29762 : 08 Травня 2022, 22:51:56 »
Хорошо, что все хорошо закончилось. А если бы Че превратился во вторую Бучу или Мариуполь? Думали об этом, когда оставляли ребенка в городе?
Я ни в коем случае не осуждаю Вас. Мне действительно интересно, как каждый для себя рассуждал. У меня получилось в первый же день войны отправить дочь с родственниками из города. И при каждой бомбежке думала: хорошо, что она не здесь.
Когда мы были в городе, у нас не было света.
И не было связи, не говоря уже об интернете или возможности читать новости.
Про Ирпень и Бучу узнали уже гораздо позже.
Про то, что могло быть насилие не думала, а знала, ибо слишком хорошо знаю историю.
Но так же знаю, как расположен город и что к нему достаточно тяжело подобраться именно физически. Это не Ирпень, который на ладони.
Очень многие знакомые выехали по ближайшим сёлам и в итоге оказались под оккупацией.
Некоторых, к сожалению, уже нет. Погибли при попытке выехать
Никого не сужу и не собираюсь. Но считаю, что в тех обстоятельствах и условиях сделали именно для себя правильный выбор.

Хиппуня

• Звезда форума
« Reply #29763 : 08 Травня 2022, 22:58:37 »
Поддерживаю. Часто дети как и многие взрослые легкомысленно относятся к событиям. Это прежде всего сильная вера, что ничего плохого случиться не должно. Мы не могли знать что война - это Буча и Ирпень, мы не допускали такой мысли. Теперь идти на поводу у тех кто хочет остаться, тем более "мнение ребенка" это неразумные вещи. Силой садить в машину, если есть возможность и увозить стариков и детей. . И что еще оказалось важным, что если ехать, то ехать сразу, как сделали мои соседи, а не досиживаться до отчаяния, ждать "коридоры" или не дай бог врагов. . Все мы верим до последнего в лучшее, это большое счастье, что  наш город выстоял

Glanna

• ★SuperStar★
« Reply #29764 : 08 Травня 2022, 23:11:16 »
И ещё, близких родственников у меня, кроме родителей, в Че нет.
И в Украине нет, только в Москве. Так что никто, кроме брата из Москвы, не предлагал вывезти ребенка.
А знакомые, которые уезжали, вспоминали про нас уже выехав, а потом давали ,,умные,, советы, когда связь периодически прорывалась. А ещё ,,кулачки,, держали и советовали ,,подумать о ребенке,,
А реально помогала Оля Ginger с мужем и девочка из группы покупок, с которой до сих пор лично незнакомы
И один старый друг.
А ещё  замечательные соседи, хотя нас и оставалось 26

Glanna

• ★SuperStar★
« Reply #29765 : 08 Травня 2022, 23:24:06 »
Никому ничего доказывать не собираюсь. Был осознанный выбор.
Легкомысленности не было. Даже готовились. Накануне закупили продуктов, 23.02 сняла всю наличку, заправили полный бак в машине, уже неделю стояли тревожные чемоданы.
За три дня до начала было много разговоров, что делать, если все же начнется. Моя позиция была - не уезжать, это родной город, дом, в истории семьи уже была война и оккупация, никто не убежал.
Каждый сделал свой выбор. Кто-то остался, а кто-то уехал.
Не считаю свой выбор легкомысленным или неправильным.
П.С. а верили мы в наших мальчиков и девочек, которые берегли город, и в Бога

Anit

• ★SuperStar★
« Reply #29766 : 08 Травня 2022, 23:43:00 »
Ми досі не наважуємося повернутися. Якщо є машина, то одне. Принаймні так здається.
У нас немає. Син за тиждень до війни продав. У рідного брата чоловіка є, але вони з першого дня в ТРО, машина там задіяна, навіть свою вагітну дружину і малу дитину не встиг вивезти.
Ми виїздили з волонтерами, вже в середині березня. Сестру з дітьми одразу в автобус посадили, а мене з донькою не брали, велика вона вже. Ледве упросили. До Києва 6.5 годин стоячи в тисняві і задусі перенеслися надиво легко. Хоча я виїздила з температурою 38, приймала антибіотик, ще потім два тижні лікувалася, кашель страшенний був. Далі від Києва потягом з комфортом, кожен на окремій полиці, ажіотаж тоді вже минув, були навіть вільні місця у вагоні.
Коли виїздили, ситуацію з евакуацією знали з соц мереж, розуміли, що батьків не візьмуть волонтери. Але й вони відмовлялися. Вже коли міст зруйнували, син мій дав їх дані на евакуацію через частину, де він служить. Начебто погодилися, а потім телефонували і питали, чи не буде він мати неприємності, якщо вони відмовляться їхати. Тож не так просто літніх людей переконати.
І повертатися тепер страшно, бо розуміємо, що в разі чого виїхати знову немає чим.

Dgessica

• ★SuperStar★
« Reply #29767 : 09 Травня 2022, 00:02:49 »
Одна справа залишити літніх людей, які можуть дати собі раду, і зовсім інша залишити тих, які НЕ можуть фізично вижити без сторонньої допомоги. У другому випадку можна сміливо називати речі своїми іменами. Це не пряме вбивство, але ....це свідоме залишення у небезпеці безпомічної рідної людини, яке спричинило смерть. Засуджувати дійсно складно, кожен робить свій вибір, але таке траплялося і з тими доньками, в кого не було своїх дітей. Хоча і себе рятувати ніхто не може заборонити. Просто залишаючи лежачу чи важку, хвору людину, треба розуміти, що вона стовідсотково помре, якщо не знайдеться хтось, хто догляне. Якщо ж залишитись, то ніхто не дізнається наперед, як і що воно буде. Може виживуть усі, а може і загинуть. Тут не має можливості спрогнозувати, а от залишення в небезпеці такої людини майже стовідсотково прогнозується.

Kurabiye

• Звезда форума
« Reply #29768 : 09 Травня 2022, 00:32:02 »
Одна справа залишити літніх людей, які можуть дати собі раду, і зовсім інша залишити тих, які НЕ можуть фізично вижити без сторонньої допомоги. У другому випадку можна сміливо називати речі своїми іменами. Це не пряме вбивство, але ....це свідоме залишення у небезпеці безпомічної рідної людини, яке спричинило смерть.
абсолютно згодна.
з приводу ризиків. ніхто не знає, кого і де чекає смерть. Можна стояти в черзі за хлібом і загинути (як чоловік моєї колеги), можна на Бобровиці сидіти на лавочці під хатою під час бою та стрілянини, бо глухий і підсліпкуватий, і лишитися живим (як свекор знайомої).

СветланаS

• Звезда форума
« Reply #29769 : 09 Травня 2022, 10:34:32 »
В первый день выехать  -  это одно, а через две-три недели  -другое, сколько машин, покидавших Чернигов,  расстреляли  или взорвались на минах , выезжать тоже опасно было. Так что не судите.......
Я не могу понять людей , которые спотыкаясь удирали в первый день и забывали про родных : племянников, сестер , братьев , теть , дядь , забыли элементарно предложить им место для выезда, хоть места в машинах, микроавтобусах у них  оставались
Вот так все и познавались в беде, на будущее на таких даже и не стоит рассчитывать не помогут  :'(, если вынуждены общаться, но зная на перед что это за люди.
ОТРЕЗЫ ТКАНЕЙ СССР+ Кружево(батист)+КНИГИ
http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=132716.msg9515565#msg9515565

Dgessica

• ★SuperStar★
« Reply #29770 : 09 Травня 2022, 12:03:47 »
Дитина в будь-якому випадку захоче їхати з мамою. А літня людина скаже: залиште мене у спокою, я своє пожила, як буде так і станеться..
По-різному буває.
Я, наприклад, на початку під час обстрілів сиділа вдома
Мама була у туалеті, а я в коридорі. Це найбезпечніші місця у картирі, але...
туалет з одного боку має стіну з вікном, далі дві стіни ванної кімнати, з іншого - дві стіни та двері.
коридор з одного боку має стіну з вікном, далі дві стіни ванної і ще стіна туалету, а от з іншого боку має одну стіну з вікном і все, більше нічого. Тобто у коридорі я не була досить захищеною. Вирішила спробувати тягати мати до підвалу.
Вийшло не дуже добре, вона не могла там висидіти, простудилася, навіть впала перед сходами, коли водила її до туалету і знову заводила. Другий раз сходи вона б не одоліла так одразу, а тим паче бігати туди-сюди весь час не змогла б ну ніяк, ще й пневмонію запросто заробити могла б. Тож я вирішила залишати її вдома під час тривоги, а сама бігала до підвалу. І ви б чули, як вона мене за це корила. За те, що залишаю її одну. За те, що не сиджу поряд. На пропозицію іти зі мною усе ж таки відмовлялася, бо нездужала, але вона не розуміла, чому я іду ховатися, а не сиджу поряд із нею. І цієї фрази про "я своє пожила" в неї ніколи не було навіть у думках. Вона досі вважає себе якщо не молодою ( хоча майже), то такою, якій жити ще довго, і вона не розуміла, чому я її залишаю. Якщо залишаю, це ж означає, що вдома небезпечно, а якщо я поряд лишалася, то ій було не так страшно ). Війна війною, але найголовніше понад усе саме її життя і комфорт.....Згодом мені вдалося (маю надію) пояснити їй, що якщо я не буду спускатися, а до нас щось прилетить, то шансів у мене вижити більше внизу, ніж тут. Що у неї більш безпечне місце, ніж у мене, де з одного боку лише 1 стіна, і та з вікном. То якщо звідти прямим прилетить, то в мене жодних шансів. Наче зрозуміла і вже потім не підіймала цю тему. Але те, що літні люди хочуть, щоб діти їхали, а їх залишали, то це насправді не так. Вони просто впевнені, що все буде гаразд, тому і не хочуть їхати. Якби розуміли, що може статись і не були такими самовпевненими, то може і їхали б. А ще батьки залишаються часто тоді, коли у них у самих ще є живі батьки і вони не можуть їх полишити, бо ті самі собі 5 л води не принесуть. Розраховувати на те, що їм хтось це зробить - не дуже гарна ідея, бо молодь здебільшого виїхала. Та навіть якщо якісь друзі чи знайомі здорові залишилися в іншому районі міста, то їм потрібно було дбати насамперед про свою родину, і зовсім небезпечно було б під обстрілами добиратися в інший  гарячий район міста пішки з тією водою задля мами знайомої, яку вона полишила, при цьому наражаючи на небезпеку не лише себе, а і своїх рідних, котрі залишаться без помочі так само, як і та людина, якщо тебе не стане. То ж я не звинувачую таких людей, бо це війна, у всіх різні обставини, котрих ми не знаємо, всі роблять свій вибір і їм з ним жити. Не звинувачую, але все ж таки осуджую. Повторююсь, якщо батьки можуть самі про себе піклуватися, але не хочуть виїжджати, то це одна справа. Люди дорослі і все розуміють, можуть оцінити усі ризики, якщо вони при розумі і при пам'яті. Але якщо з цим не все гаразд, якщо можуть потурбуватися про себе лише частково або ж взагалі ніяк не можуть, зважаючи на ті чи інші причини, то друга справа. Якби це сталося років хоча б 15 назад, і я б хотіла їхати, а мати ні, то може і я б поїхала. Вона тоді була ще при силі. Не знаю. Але зараз не доводиться обирати. Якби я поїхала, то її б живою навряд чи застала б. Я і так ледве її годувати встигала, та ще й вмовляла їсти по півгодини кожного разу, бо вона сидить над тарілкою і не їсть. Не було б кому вмовляти і гримати, не поїла б хоч одного разу...і усе, кома. А хто б це робив під час тих обстрілів, окрім мене? Так, люди допомогали один одному. Але кожний насамперед думав про свою родину, а не про те, що потрібно попіклуватись ще про когось. Звичайно, допомогали стареньким сусідам, але спочатку, у першу чергу, намагалися допомогти собі. А ті сусідки могли і не дочекатися другої черги. Особливо ті, які не сусідки, а в іншому кінці міста живуть. На жаль.

oxi

• Звезда форума
  • Мегацентр, Рокосс
    • Лучший оргЛучший орг
« Reply #29771 : 09 Травня 2022, 12:22:34 »
Большой вопрос, что было безопасней выезжать во время обстрелов или оставаться. Машину моих соседей которые выезжали расстреляли.
Одна из причин почему я не выехала и ребенок мой тоже был со мной, странно было б если б я осталась, а его отправила подвергая не меньшей опасности в дороге.
Бак.закваски http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=13302.0
 рюкзаки,дорожные,др сумки http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=14596.0
 Дет.обувь http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=15121.0
 курточкипальто http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=25119

Gulchitay

• ★SuperStar★
« Reply #29772 : 09 Травня 2022, 12:25:16 »
не розумію, яки сенс один одному щось доводити, кожен прийняв своє рішення і вчинив так, як вважав краще для себе та своєї сім'ї

Dgessica

• ★SuperStar★
« Reply #29773 : 09 Травня 2022, 12:46:51 »
не розумію, яки сенс один одному щось доводити, кожен прийняв своє рішення і вчинив так, як вважав краще для себе та своєї сім'ї
Так, звісно. Кожен зробив так, як вважав за потрібне. Ніхто не каже, що його рішення вірне і правильне.
Але не усі люди похилого віку не хочуть більше жити або ж байдуже ставляться до того, що з ними буде завтра.
Мене так пристидили за те, що я ховалася у підвалі, а мати залишала вдома саму, що мені і зараз соромно, я наче провину почуваю за це. І таку.....не замалу. Що було б, якби я поїхала з моєю совістю, навіть не уявляю. Мабуть, я б і 15 років назад так не поїхала б, навіть якщо б хотіла і знайшла спосіб. Хтозна. Дякуємо, що до нас вони не дійшли і що не вчиняли таких звірств, як у інших містах і селах. І все одно маємо великі втрати живих людей, які жили разом із нами поряд, але яких вже зараз немає. Вічна пам'ять усім.

Anit

• ★SuperStar★
« Reply #29774 : 09 Травня 2022, 13:56:43 »
Я абсолютно не ображаюся на таких. Якби мені в перший день запропонували їхати, скоріш за все, відмовилась би. Я ж і так з квартири до батьків у будинок пішла. А виїздили багато хто просто у навколишні села, майже те саме. А як би вони потім почувалися, запропонувавши виїхати в умовну Іванівку?

Kupi.cn.ua