Чернігівський форум про дітей

Автор Тема: Обо всём  (Прочитано 1574904 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Рысёнок

• Звезда форума
Re: Обо всём
« Reply #29775 : 09 Травня 2022, 14:20:17 »
Так, звісно. Кожен зробив так, як вважав за потрібне. Ніхто не каже, що його рішення вірне і правильне.
Але не усі люди похилого віку не хочуть більше жити або ж байдуже ставляться до того, що з ними буде завтра.
Мене так пристидили за те, що я ховалася у підвалі, а мати залишала вдома саму, що мені і зараз соромно, я наче провину почуваю за це. І таку.....не замалу. Що було б, якби я поїхала з моєю совістю, навіть не уявляю. Мабуть, я б і 15 років назад так не поїхала б, навіть якщо б хотіла і знайшла спосіб. Хтозна. Дякуємо, що до нас вони не дійшли і що не вчиняли таких звірств, як у інших містах і селах. І все одно маємо великі втрати живих людей, які жили разом із нами поряд, але яких вже зараз немає. Вічна пам'ять усім.
У 90% адекватних батьків єдине бажання - зберегти життя своїх дітей і внуків, навіть ціною свого життя.
Війна - страшна річ...
Якби вас вбило ,по дорозі в бомбосховище , вашій мамі було б простіше? Чи може їй стало б простіше,якби ви разом загинули?..
Вибачте,але тут навіть говорити нема про що.
За сповіддю - це в церкву.
Усім мирного неба і спокійного життя! :daisy:

ПРО ОПЛАТЫ И РАЗДАЧИ В ЛИЧКУ!

umum

• Частый гость
  • **
« Reply #29776 : 09 Травня 2022, 14:39:04 »
Так, звісно. Кожен зробив так, як вважав за потрібне. Ніхто не каже, що його рішення вірне і правильне.
Але не усі люди похилого віку не хочуть більше жити або ж байдуже ставляться до того, що з ними буде завтра.
Мене так пристидили за те, що я ховалася у підвалі, а мати залишала вдома саму, що мені і зараз соромно, я наче провину почуваю за це. І таку.....не замалу. Що було б, якби я поїхала з моєю совістю, навіть не уявляю. Мабуть, я б і 15 років назад так не поїхала б, навіть якщо б хотіла і знайшла спосіб. Хтозна. Дякуємо, що до нас вони не дійшли і що не вчиняли таких звірств, як у інших містах і селах. І все одно маємо великі втрати живих людей, які жили разом із нами поряд, але яких вже зараз немає. Вічна пам'ять усім.
Прошу, не ображайтесь на те що скажу, просто я так бачу вашу ситуацію..
Ви кажете, що вас хтось за щось пристидив і вам соромно і провина гложе.. Серйозно?! Яке вам діло до чиїхось слів? Чи хтось був на вашому місті? Вам треба було зберегти своє життя, щоб мама могла жити. Навіть в літаку маску і жилет мама перша вдягає, щоб подати про дитину.
Можливо така ваша вразливість через ставлення вашої мами до вас. І постійні звинувачення вас у чомусь.. Ну, і наскільки я розумію, мама - це ваша основна людина для турботи. Якщо б був ще хтось (дитина чи маленька племінниця), для кого ви також були б єдиним шансом вижити, але треба було б їхати, можливо рішення було б іншим.
До того ж, кожен судить по собі і по відносинам у родині. В селі сусіди (мати і син) кожного дня бажали один одному 'щоб тобі шось прилетіло'.. І навпаки, подруга всюди возили з собою батьків і собаку, бо вони не могли один без одного.. А тепер, як повернулися, можуть) подружка сказала, що треба зробити невелику перерву у спілкуванні)) бо якби у Дії був додаток 'розлучитися' або' позбавити батьківських прав дорослих батьків', вона б в якийсь момент чимось скористалася)))

Gulchitay

• ★SuperStar★
  • Стать: Жіноча
« Reply #29777 : 09 Травня 2022, 14:58:52 »
в когось є тільки батьки ,в когось батьки і діти, в когось і батьки, і діти, і коти-собаки
батьки приймають рішення - їдуть вони чи ні, якщо лежачий/сидячий і ти можеш примусити - це одне, а якщо ні?
якщо в тебе діти - треба спасати дітей, а батьки приймають рішення - з вами вони чи ні
тут на 2-ох стільцях ніяк не всидиш нажаль

а з приводу того, хто що каже - навчіться вже відправляти їх слідом за руським кораблем, не запропонував допомогу - проходь далі
« Останнє редагування: 09 Травня 2022, 15:01:11 від Gulchitay »

Круче всех

• Звезда форума
« Reply #29778 : 09 Травня 2022, 16:08:13 »
Цей пост ще за березень, від знайомого волонтера, який вивозив людей, що не могли самі евакуюватись з частини міста, яка залишалась під нашим контролем.. на окуповану частину ніхто не їздив, бо це була смерть одразу для будь-кого  …
Без коментарів .. їх тупо немає ..

Він сидів біля кухонного столу, заставленого якимось брудним посудом, тримав у руках палицю і дивився на мене, як на прибульця.

- Пані Галина тут проживає? - нарешті спитав я, одночасно намагаючись тамувати подих від повітря, що здавалося абсолютно непроникним, настільки воно було насичене запахами немитого тіла, нечистот і залишків їжі.

- Що? Не чую. Кажіть голосніше, я майже глухий

Andrii Piven повторив своїм басом запитання гучніше, але це на діда не справило жодного враження.

- Ви збираєтесь на евакуацію? На Київ? - вже закричав я.
- Ні, я тут лишаюсь.
- Чому?
- Чекаю, поки мене заберуть.
- У Вас є рідні в інших містах?
- Так.
- У Вас є з ними зв'язок?
- Ні, та я сиджу чекаю на них.
- Коли?..
- Я не знаю. Але ж вони мене мають забрати. Мусять. Я давно сидю чекаю.

Ми з Андрієм перезирнулися, бо окрім нас нікого тут не буде.
Нікого.
І чекає він, напевне, вже з початку війни.

Його не було у списках на евакуацію, за ним ніхто не дзвонив.
Ми випадково на нього натрапили, коли шукали його сусідку пані Галину, за якою нас направив її син.

Взагалі все починалося непогано.
На годиннику 13.11, остання евакуація на сьогодні, бо режим тищі, обіцяний орками (яким би оксюмороном це не було), закінчувався о 14.00.

Однак коли ми прибули до під'їзду, почалися перші прильоти мін.
Поки далеко, але діри розміром з квартиру у висотних будинках яскраво демонстрували можливі перспективи перебування в цій частині міста.

Стрімголов (як це можна зробити у броніках) злетівши на 7-й поверх, ми вперлися у зачинені двері тієї жінки і я машинально штовхнув сусідні.
Там ми з дідом і зустрілися.

- У Вас є номери рідних? Збирайте речі, документи, поїхали.
- Там на тумбочці гляньте. Я готовий до від'їзду, - дід поплескав себе по внутрішній кишені, де, як потім з'ясувалося, був паспорт і пенсійне та вказав на чоботи. - Я готовий і я чекаю, поки вони мене заберуть.

Я просто вийшов з кухні.
Мене накрило.
Від усього.
Від далеких вибухів, від смороду, від усвідомлення того, що хтось лишає замкненими кішок та собак, а хтось - своїх старих.
Я пішов до тумбочки і знайшов номери телефонів трьох жінок - чи-то дочок, чи-то сестер.
Заніс його на кухню, де Андрій вже взував діда у черевики.

- Ой, у Вас же поламана нога??? Тут гіпс... Антоне, подай інші черевики, він в ці не влізе.

Подав, а сам в голос зачитав список номерів:
- Ваші рідні - це Ірина, Олена і Марина?
- Так, - очі діда засяяли, - це вони вас за мною прислали? Вони на мене чекають?
- Так... - мляво збрехали ми синхронно з Андрієм. - Вони вже чекають на Вас у Києві. Там же медики, військові. Там добре, тепло, вода, електрика, чистий одяг...

Він з Андрієм спускався цілу вічність.
7-й поверх.
Клятих 140 чи скіки там сходинок.

За цей час прильоти стали ближчими.
За цей час я встиг знайти Галину у сусідньому під'їзді, а також паралізовану жінку у приватному секторі.

Її покинув син і племінник.
Вона лежала під горою ковдр, поруч пляшка з водою, якісь пігулки.
На неї мені вказав здоровань з сусідньої багатоповерхівки.
Він весь час плакав, коли пояснював, як їй важко і що вона тут просто сама загине.

- Я не хочу евакуюватися, я помру тут, - категорично мовила вона на мою стандартну розповідь хто ми і нащо приїхали.
- Я зрозумів, - відповів я на непоставлене здорованем питання, - поїду на міст шукати бус і ноші, бо у нас тут тільки маленький седан. Її треба забирати. Ми повернемося. Ми повернемося.

Але ні.
Ми не повернулися.

Дід спускався занадто довго.
Як міг, але занадто.
Ще встиг дорогою розповідати, що з нього старого і взяти нічого, тому краще викиніть його десь тихо в кар'єр, ніхто і не дізнається.

А потім, вже біля мосту, почали лягати міни.

Галина накривала діда своїм тілом, ми втискалися в асфальт, рахували секунди і... вчилися слухати небо.

Оцей далекий "чпок" - це вихід снаряду зі ствола.
"Фррр" - летить.
Потім тиша.
Найтягучіша у світі тиша, яка триває лише мить, але за яку ти втигаєш всередині себе цілковито проговорити фразу:
"Оце вже по тебе чи ще ні?"
Зрештою "бах".
Якому радієш, бо почув, а отже це не фініта ля комеді.

"Що ми кажемо богу смерті? Не сьогодні" (с)

А потім... а потім ті самі янголи Ірпеня - медики на мосту - абсолютно карколомно під канонаду вибухів тягнули діда через річку в свою швидку, щоби домчати до Києва.
Навколо все рвалося, прильоти зносили будівлі вщент, а вони бігли з дідом і не кидали його.

Двері швидкої закрилися, машина зірвалася з місця і зникла з поля зору.

Я спустошено дивився на Ірпінь з краю урвища і згадував слова Юлія Паєвська, що "усіх врятувати неможливо".
Так само мовчки ми з Андрієм поїхали на Київ.
....

На Академмістечку дід сидів в інвалідному візку, оточений аж трьома МНСниками, які вже додзвонювалися його рідні, переписували дані паспорта та фотографували.
В руках він тримав гарячий чай і здавався трохи ошелешеним.

Ні, серйозно, ви - громадяни України - можете пишатися нашим ДСНС.
Тихим неквапом, але ми дісталися рівня розвинених країн, коли в разі чого вони і обігріють, і нагодують, і розмістять, і рідних знайдуть.
Незважаючи на вік, стать, національність, релігію, кількість днів без душу чи ванної, статків і рівня роздратування.

Обабіч на стільці сиділа пані Галина, плакала і губами мені прошепотіла, що на тому кінці дроту - син.
Я усміхнувся.
Вперше за ці півтори години.

Перевірили з Андрієм повідомлення, де хтось дякував за евакуацію, хтось повідомляв, що рідні самі вийшли чи їх хтось ще вивіз.
Згадав, що ми вивезли в багажнику авто з десяток котів бабусі, яка дивилася за домашніми улюбленцями усіх сусідів.
Бабусю теж вивезли, звісно.
Вперше в нашій історії вивезли домашнього щура.

Але я не можу потішити вас хеппіендом.
Ані через залишену жінку, ані через вбитого біля мосту журналіста, з яким ми неодноразово перетиналися і вже віталися.
На мосту взагалі всі одне з одним вітаються.

Міст життя чи як його там тепер називають.

Я не знаю, що в голові у росіян і нащо вони принесли таке горе на нашу землю, але всі вони мають повиздихати.
Їм має бути максимально боляче, хоч вони і не допетрають, за що.

А так...
Коли буде черговий зелений коридор - ми продовжимо.

І ще.
Не потрібно нам дякувати.
Дякуйте Збройним Силам України.
Виключно завдяки їхнім зусиллям нам вдається робити свою роботу.
Виключно завдяки ЗСУ.

Майте якомога спокійніший вечір.
в прошлом ogle)))

natali3

• Местный житель
« Reply #29779 : 09 Травня 2022, 16:18:38 »
Почему Вы вините тех, кто остался? Кто вам давал право? Остались, потому что надо было. И не доставайте своими писанинами.Остались , значит  плохие?Жить хочется всем и у кого есть дети и у кого нет, старикам, больным...И начинается то у вас так, то еще что не так.Кто вам позволял судить этих людей. Да мы остались, потому как верили в нашу армию.В наших обычных ребят , которые отвезли своих детей и вернулись. ЗАЩИЩАТЬ.
Вы лучше столько писали , когда обстрелы были, а то ни какой поддержки.
Противно уже.

Элен

• Звезда форума
« Reply #29780 : 09 Травня 2022, 16:39:55 »
Почему Вы вините тех, кто остался? Кто вам давал право? Остались, потому что надо было. И не доставайте своими писанинами.Остались , значит  плохие?Жить хочется всем и у кого есть дети и у кого нет, старикам, больным...И начинается то у вас так, то еще что не так.Кто вам позволял судить этих людей. Да мы остались, потому как верили в нашу армию.В наших обычных ребят , которые отвезли своих детей и вернулись. ЗАЩИЩАТЬ.
Противно уже.
:o ,кто тут винил того кто остался? кажись все наоборот

oxi

• Звезда форума
  • Мегацентр, Рокосс
    • Лучший оргЛучший орг
« Reply #29781 : 09 Травня 2022, 16:41:43 »
Противно уже.

Да вроде никто никого не винил. По крайне мере я не увидела такого.
Бак.закваски http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=13302.0
 рюкзаки,дорожные,др сумки http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=14596.0
 Дет.обувь http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=15121.0
 курточкипальто http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=25119

Круче всех

• Звезда форума
« Reply #29782 : 09 Травня 2022, 16:50:04 »
Я не помітила, щоб тут хтось когось заинувачував в тому, що залишились чи не залишились  .. може неуважно читала - хз  ::)

Я , взагалі , своє спілкувння на ці теми почала з того, що під час війни нікого ні у чому не звинувачую, і не засуджую, навіть у ситуаціях з залишеними людьми похилого віку .. в одній і тій же ситуації ( залишитись-поїхати)  хтось втратив все і занепастив життя дітей,а хтось зберіг життя не тільки собі, дітям, а й батькам   ..

У війну , мені здається, завжди правий той, хто вижив  … і програв той, хто загинув .. без аналізу всілякого .. просто фактом…  все інше - це вже індивідуалтні домисли , власні думки, пріоритети,  не більше..

мораль і війна .. навряд кореляються ..

А винуватець і злочинець тільки один   - росіяни, більш ніхто ..
в прошлом ogle)))

Элен

• Звезда форума
« Reply #29783 : 09 Травня 2022, 16:53:52 »
Я не помітила, щоб тут хтось когось заинувачував в тому, що залишились чи не залишились  .. може неуважно читала - хз  ::)

Я , взагалі , своє спілкувння на ці теми почала з того, що під час війни нікого ні у чому не звинувачую, і не засуджую, навіть у ситуаціях з залишеними людьми похилого віку .. в одній і тій же ситуації ( залишитись-поїхати)  хтось втратив все і занепастив життя дітей,а хтось зберіг життя не тільки собі, дітям, а й батькам   ..

У війну , мені здається, завжди правий той, хто вижив  … і програв той, хто загинув .. без аналізу всілякого .. просто фактом…  все інше - це вже індивідуалтні домисли , власні думки, пріоритети,  не більше..

мораль і війна .. навряд кореляються ..

А винуватець і злочинець тільки один   - росіяни, більш ніхто ..
Згодна і за свої рішення кожен сам відповідає, а то люблять поговорити як треба чи не треба ...

Dgessica

• ★SuperStar★
« Reply #29784 : 09 Травня 2022, 17:49:20 »
Прошу, не ображайтесь на те що скажу, просто я так бачу вашу ситуацію..
Ви кажете, що вас хтось за щось пристидив і вам соромно і провина гложе.. Серйозно?! Яке вам діло до чиїхось слів?
Та все ок, все добре....просто слова ті були не від когось, це мама сама таке казала.
Вона хотіла, щоб я поруч сиділа ....бо ж виходило так, що я рятуюсь, а її залишаю під прильотами сидіти саму...

---- якщо лежачий/сидячий і ти можеш примусити - це одне, а якщо ні?

як раз таки не можна примусити лежачу чи сидячу людину, бо ти не маєш фізичної змоги її на собі нести, а якщо навіть усе добре і є помічники і транспорт, то така людина внаслідок свого самопочуття просто може дорогу не витримати, та й далі з такими важкими хворими не будеш знати що і робити ) це як раз не той випадок.
вивозити можна відносно здорових, котрі зможуть це пережити.
я не хочу думати про вибір, перед яким постали люди, яким потрібно було рятувати і дітей, і таких ось невивізних батьків. це жах.

Dgessica

• ★SuperStar★
« Reply #29785 : 09 Травня 2022, 17:59:31 »
Та ніхто нікого не звинувачує.......можливо люди звикли вважати своє власне рішення винятково правильним, і на підсвідомому рівні вважають, що і усі інші повинні приймати таке рішення, оскільки вони вирішили саме так, але звинувачень я також не побачила.
І згодна з Олею, що правий той, хто вижив.
В моєму випадку я виявилася правою у лютому-березні. Але хтозна, чи буду я правою у травні-червні, або ж у будь-якому іншому місяці далі. Не маю на це відповіді, на жаль.

Лисонька

• Местный житель
« Reply #29786 : 09 Травня 2022, 18:32:01 »
Возвращаю пост, который раньше удалила. Его писала не я, взяла из просторов интернета.

Немного о наболевшем, я надеюсь каждый найдет себя в этом посте..
ОТСТАНЬТЕ ОТ ЛЮДЕЙ!
👉Отстаньте от тех, кто уехал из Украины.
Вы думаете они были счастливы бросить нажитое, имущество, работу? Поэтому не пишите "тебе же легко, ты уехал!". Не легко! У них переживания нескончаемые от незнания и неопределённости, не говоря о стрессе от нового места. А если даже и легко, то не ваше дело.
👉Отстаньте от тех, кто остался в Украине.
У них были на то свои причины, о которых они не обязаны вам докладывать, и зачастую они внутренние и личные.
❌Ситуация пзц. Каждый принимает решение исходя из внутренних мотивов, кто-то замирает при опасности, а кто-то бежит, и тот, и тот для себя поступает во спасение, и не вам решать какое из действий верное. Занимайтесь своей жизнью.
👉Отстаньте от тех, кто перешёл на украинский язык.
Желание откреститься от всего русского сейчас вполне логично.
👉Відстаньте від тих, хто продовжує говорити російською.
Розпалювати зараз мовний конфлікт тупо. Кожен такий комент лише допомогає кримлівський пропоганді про дискримінацію языка. Доведіть, що ми вільна та демократична країна.
❌Виноват не язык. а старый шизофреник, который воспользовался этим поводом, ведь дело не в языке и мы все это понимаем.
👉Отстаньте от тех, кто пытается жить.
Они поддерживают экономику страны, а не выводят деньги. Отросшие волосы и поломанные ногти не помогут выиграть войну.
👉Отстаньте от тех, кто в истерике.
Им и без вас тяжело. Можете - поддержите, не можете - тогда сами знаете что.
❌Мы по-разному справляемся со стрессом. Не учите людей как себя вести и не будете посланы в направлении русского корабля.
👉Отстаньте от тех, кто не волонтёрит.
Здесь как на падающем самолёте - вначале маска на себя. Дайте человеку собрать себя в кучу.
👉Отстаньте от тех, кто волонтёрит.
У них и без вас дел по горло.
❌Любая помощь - дело добровольное. Насиловать себя не надо.
☣️ Просто отстаньте от других людей. Особенно от незнакомых.
Не надо приходить к ним в комменты и рассказывать как надо что-то делать, на каком языке говорить и какие эмоции испытывать.
Иначе это будет как путинская "спецоперация", когда мы не просили себя спасать, а это чмо подменило понятия и акт захвата и подчинения назвало спасением.
❗️❗️❗️ Всем сейчас тяжело. У всех эмоции через край.
➡ Кто-то испытывает стыд за то что ночует дома, а не в метро.
➡ Кто-то винит себя что ничем не может помочь.
➡ Кто-то не может собрать себя, едва успевая перекусить между приступами паники.
➡ Кого-то переполняет ненависть, кого-то отчаяние.
❗️❗️❗️ Никто из нас не был готов к войне и понятия не имеет как себя вести, что делать и как дальше. Все сейчас поступают на инстинктах и так, как ему скорее всего доступно.
Отстаньте от себя!
💙💛

(С) просторы интернета
Всё, что вы видите во мне - это не моё, это отражение вас самих;)

Лисонька

• Местный житель
« Reply #29787 : 09 Травня 2022, 18:35:40 »
не розумію, яки сенс один одному щось доводити, кожен прийняв своє рішення і вчинив так, як вважав краще для себе та своєї сім'ї
+100.
Если кто-то бросил своих родных, близких в беспомощном состоянии - это уже отдельный разговор и ответственность за поступок.
Всё, что вы видите во мне - это не моё, это отражение вас самих;)

Kateryna

• ★SuperStar★
« Reply #29788 : 09 Травня 2022, 20:01:41 »
Джессика, акуела ваша мать 8) Полчаса в войну уговаривать покушать? Да ради Бога! Ты взрослый человек: не хочешь жить - не выноси мозг. Да мало ли что с вами могло случиться... Вы задавались вопросом - ела б она или выебббь??? Думаю, вы ответ знаете. По поводу подвала - ваще не могу коментить :negative:
Вайбер 0937717795 Катя

Kateryna

• ★SuperStar★
« Reply #29789 : 09 Травня 2022, 20:06:00 »
Ми досі не наважуємося повернутися. Якщо є машина, то одне. Принаймні так здається.
У нас немає. Син за тиждень до війни продав. У рідного брата чоловіка є, але вони з першого дня в ТРО, машина там задіяна, навіть свою вагітну дружину і малу дитину не встиг вивезти.
Ми виїздили з волонтерами, вже в середині березня. Сестру з дітьми одразу в автобус посадили, а мене з донькою не брали, велика вона вже. Ледве упросили. До Києва 6.5 годин стоячи в тисняві і задусі перенеслися надиво легко. Хоча я виїздила з температурою 38, приймала антибіотик, ще потім два тижні лікувалася, кашель страшенний був. Далі від Києва потягом з комфортом, кожен на окремій полиці, ажіотаж тоді вже минув, були навіть вільні місця у вагоні.
Коли виїздили, ситуацію з евакуацією знали з соц мереж, розуміли, що батьків не візьмуть волонтери. Але й вони відмовлялися. Вже коли міст зруйнували, син мій дав їх дані на евакуацію через частину, де він служить. Начебто погодилися, а потім телефонували і питали, чи не буде він мати неприємності, якщо вони відмовляться їхати. Тож не так просто літніх людей переконати.
І повертатися тепер страшно, бо розуміємо, що в разі чого виїхати знову немає чим.
Читала вас и узнала себя и нашу ситуацию. Машины нет, выехать сперва не думали, что до такого дойдет, а сейчас не возвращаюсь по многим причинам, но одна с них - а выедем ли мы ещё раз?..
Среди друзей... Да, предложить место в машине. Без слов. Да ладно, живя рядом позвонить и сказать о начале войны??? Нее. В то время, когда нам позвонили, люди уже упакованные на выезд были. Потому... Ну что ж, благодаря этим событиям произошла вынужденная фильтрация. Обидно. Досадно. Не ожидали. Но живём дальше. Ттт
Вайбер 0937717795 Катя

Kupi.cn.ua