90% класса сразу не могут решать задачи? Не понимаю. 
Я сама педагог по образованию и прекрасно понимаю, что если на первой же самостоятельной, после новой темы, 25 учеников из 30 получают оценки 4-5 баллов, то значит это МОЯ недоработка! Это Я не донесла материал так, чтоб дети поняли. Значит, эти оценки не стоит вносить в журнал, а надо потратить ещё один или два урока, чтобы разобрать с детьми тему, которую бОльшая часть класса не поняла. Разве не так? Или это НЕ забота учителя рассказать тему так, чтобы хотя бы половина класса ее поняли? Не 3-5 учеников в классе, а гораздо больше.
нагадайте, будь ласка, скільки у вас педстажу?
не завжди є можливість витратити додаткова 1-2 уроки на нову тему, бо після цієї нової теми та самостійної йдуть інші нові теми, а кількість уроків за планом не безмежна. Буде розповідати тему 1 вчитель 5 уроків, не встигне розповісти ще дві-три теми взагалі. Ви ж знову прийдете сваритися.
по-друге, можливо проблема як раз в тому, що батьки отих 25 учнів як раз і ставляться до географії Та що там вчити в тій географію, тьху, почитав, послухав і розповів. І дітям таке ставлення передали.
по-третє, можливо вчитель і спробував би знайти додатковий час на цю тему через тиждень-другий під час вивчення більш легкої теми.