Чернігівський форум про дітей

Автор Тема: Українська мова.  (Прочитано 40291 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Funtic

• Звезда форума
  • Стать: Жіноча
Re: Українська мова.
« Reply #630 : 02 Лютого 2013, 22:47:55 »
А ще молода перетанцьовує з своїм женихом, ( це після молоді)затуляючи йому фатою обличчя- щоб на інших дівчат більше ніколи не задивлявся. А в кінці молода сама у колі кружляє з фатою- це свого роду прощання з "холостим"  :D життям, а самій маленькій дівчинці на весіллі віддає( на щастя) свою рожеву стрічку що була під фатою. Так було в мене на весіллі :)
І нареченій знімають фату під обрядові пісні, а вона сидить в цей час на руках у нареченого, який в свою чергу сидить на подушці, і він цілує її за кожну шпильку яку виймають з її зачіски. Ще забула додати, що коли молода за третім разом вже не зриває хустки в яку її замолодичує свекруха, то свекруха дарує їй ( задобрюбє) щось із золота, а наречена свекрусі шарф чи хустку. Після того, як молодята встають, незаміжні дівчата мчать щодуху до подушки- хто сяде першою, та і заміж скоро вийде.
Я про останній звичай ніколи не чула покисама не стала учасником. Незаміжні дівчата( серед них і я) утворили коло навколо нареченої, коли їй повязували хустку. На подушку ніхто сідати не хотів, а мене моя хресна взяла за руку і посадила ( я відразу і не зрозуміла для чого) Не повірете, року не пройшло, як я вийшла заміж і перша із всіх дівчат, які був у тому колі. Отак і не вір у народні прикмети  :)

Funtic

• Звезда форума
« Reply #631 : 02 Лютого 2013, 22:53:07 »
Взагалі, на галицьких весіллях є багато примовок й коломийок (деякі досить-таки фривольні, але ж на те й весілля ::)). Наприклад, дружці й дружбі (є дві пари свідків - старші й молодші) поцілуватися треба, а вони щось бентежаться; то гості співають:"А молодший дружба - то така зараза, що боїться дружки, як противогаза! Гірко!". Або звернення до старости: "Ой не будем пити тую бурячанку, як не поцілує староста коханку! Гірко!". Ну, староста або бере зі столу пляшку горілки й цілує її (гості незадоволені >:D), або вибирає молоду-красиву-інтересну гостю й цілує її (а старостіна дивиться! - а що ж зробиш: такий порядок ;D). Або ще: "Не будемо пити тую гірку юшку, як не поцілує старший дружба дружку!" або "ГІрка, гІрка, гІркая вода! - нехай поцілує сама молода!". А ще співають жартівливі пісні:"Дорогенькі тату, я ваша дитина - мені ся належить легкова машина! Легкова машина, мурована хата, аби пам'ятала, що я маю тата!". Ну ще коли гарні музиканти запрошені, то вони такого весільного наспівають!-"Ой чи чули, любі гості, веселу новину, що кухарка від старОсти родила дитину! Не дивуйтесь, добрі люди, то все злі язИки - то не староста зробив - зробили музики!". :D. Ще є й серйозніші пісні, й несерйозніші...Ось таке.
А ще "Не будемо їсти ті обгризлі кості, нехай поцілуються між собою гості".

Купава

• Звезда форума
  • Меня зовут Света. Обращаться ко мне на ТЫ!!!
« Reply #632 : 03 Лютого 2013, 00:08:29 »
Я про останній звичай ніколи не чула покисама не стала учасником. Незаміжні дівчата( серед них і я) утворили коло навколо нареченої, коли їй повязували хустку. На подушку ніхто сідати не хотів, а мене моя хресна взяла за руку і посадила ( я відразу і не зрозуміла для чого) Не повірете, року не пройшло, як я вийшла заміж і перша із всіх дівчат, які був у тому колі. Отак і не вір у народні прикмети  :)

про народні прикмети на весіллях можу сказати наступне: у мене на весілля було всього 2 незаміжні дівчини (сестра мого чоловіка їй було 14 років і моя дружка), так я вирішила свого букету не кидати, а просто віддала своїй дружці з побажаннями скоро одружитися, а з часом виявилося, що вона дійсно через рік і кілька днів(але того ми рахувати не будемо :-X) вийшла заміж і зараз живе щаслива в шлюбі O:-). я така за неї рада, що ви навіть не уявляєте :yahooo:
Счастье нельзя купить, счастье можно родить.

patriotka

• Звезда форума
  • 093 304 00 п'ятдесят
« Reply #633 : 03 Лютого 2013, 08:06:36 »
я ось таку мала на увазі 19-20 століття

тільки в мєї бабусі вона трошки більша, приблизно 1 метр 50 см в висоту (на миску ні трохи не схожа)

PS: за помилками - це не до мене, я на них незвертаю увагу  :P

Про помилки то було не Вам.
Правильно. Ви показали ступу в якій товчуть зерно. А я розповідала про особливості того що Ви говорили на Чернігівщині. ::)

Про макогон ще анегдотів багато, такогож характеру як і про качалку. ^-^

patriotka

• Звезда форума
  • 093 304 00 п'ятдесят
« Reply #634 : 03 Лютого 2013, 08:11:33 »
Вд слова "макітра" пішли і  назви зачісок "під макітру", "під горщик". надівалась макітра на голову і по-колу обстригалось.

Funtic

• Звезда форума
« Reply #635 : 03 Лютого 2013, 09:06:34 »
А як вам це: ребель і качалка
Я ще бачила як моя бабця ним прасувала білизну. Десь унас у селі ще лежить такий раритет
« Останнє редагування: 03 Лютого 2013, 09:09:27 від Funtic »

patriotka

• Звезда форума
  • 093 304 00 п'ятдесят
« Reply #636 : 03 Лютого 2013, 11:13:14 »
А як вам це: ребель.
Рубель. Я таке також пам"ятаю

Меланжик

• Звезда форума
  • Аліна
« Reply #637 : 03 Лютого 2013, 12:29:13 »
і в мене в сел ів бабусі така штука була- на Хмельниччині це називається прач ( від прати білизну)
Щоб побачити веселку, треба пережити дощ.

Роблю солодкі букети!

Valeria

• Звезда форума
  • 0638817889 Ніна
« Reply #638 : 03 Лютого 2013, 12:33:56 »
Рубель. Я таке також пам"ятаю
моя бабуся в такій ступі як я показала товкла мак (це на Волині), мабуть від регіону залежить  ???

а ребель і рубель - це різні речі  :D
ребель - це те що показала  Funtic, на ньому ще прали, а рубель - це така колода завдовшки в три метри (залежно від розміру возу) і в діаметрі приблизно 15 см, їм хуру з сіном прижимають, щоб не погубити по дорозі додому, а ще є дишло - це така довга палка яка кріпиться до возу і до неї привязують або чипляють запряженого коня, щоб він міг повертати воза  ;)
потім пориюся може знайду фото в себе, бо в неті такого небачу поки  ???

Aliexpress в ЛС

Дивна

• ★SuperStar★
  • (093)456 9443 viber, Оксана
« Reply #639 : 03 Лютого 2013, 12:36:18 »
я ось таку мала на увазі 19-20 століття

тільки в мєї бабусі вона трошки більша, приблизно 1 метр 50 см в висоту (на миску ні трохи не схожа)

PS: за помилками - це не до мене, я на них незвертаю увагу  :P

я в такой штуке у бабушки масло делала.
а ребель (или рубель) был у другой бабушки

patriotka

• Звезда форума
  • 093 304 00 п'ятдесят
« Reply #640 : 03 Лютого 2013, 13:12:23 »
моя бабуся в такій ступі як я показала товкла мак (це на Волині), мабуть від регіону залежить  ???

а ребель і рубель - це різні речі  :D
ребель - це те що показала  Funtic, на ньому ще прали, а рубель - це така колода завдовшки в три метри (залежно від розміру возу) і в діаметрі приблизно 15 см, їм хуру з сіном прижимають, щоб не погубити по дорозі додому, а ще є дишло - це така довга палка яка кріпиться до возу і до неї привязують або чипляють запряженого коня, щоб він міг повертати воза  ;)
потім пориюся може знайду фото в себе, бо в неті такого небачу поки  ???
Ви просто все "приміряєте" на свій регіон.
Ви в пошукачі в неті дайте пошук і самі побачите що таке рубель, ну ніяк не ребель, прач - це вже діалект.

patriotka

• Звезда форума
  • 093 304 00 п'ятдесят
« Reply #641 : 03 Лютого 2013, 13:17:03 »
Що таке дишло і я знаю, сама виросла в селі і запрягти коней можу із закритими очима, але...
в різному регіоні вони запрягаються по-різному.
« Останнє редагування: 03 Лютого 2013, 13:26:47 від patriotka »

злобный тролль

• Звезда форума
« Reply #642 : 03 Лютого 2013, 14:24:19 »
Дівчата, це не той випадок, де істина народжується в суперечці :)! Посміхніться - прикольні пісні від гурту "Забава" (схоже, керівник гурту Наталія Фаліон - дійсно австор "Лісапета" ;D). P.S. В одній з пісень зустрічається вираз "всі дівки литкаті". Якщо хто не знає, то це "голенастые" (литка - це "голень") - тобто, з красивими ногами ;D. Приблизно ось так: http://photo.i.ua/user/657551/256567/10119240/ 
www.youtube.com/watch?v=mlHZWSMB0R8
« Останнє редагування: 04 Лютого 2013, 20:23:52 від злобный тролль »

Atussya

• Постоялец
« Reply #643 : 03 Лютого 2013, 14:27:56 »
Дівчата, це не той випадок, де істина народжується в суперечці :)! Посміхніться - прикольні пісні від гурту "Забава" (схоже, керівник гурту Наталія Фаліон - дійсно австор "Лісапета" ;D).  www.youtube.com/watch?v=mlHZWSMB0R8
:)) :super:

Трудно молчать о том, чего не знаешь, но еще труднее о том, что знаеш

злобный тролль

• Звезда форума
« Reply #644 : 03 Лютого 2013, 14:29:39 »
Газуємо!  :D Ще одна піднімалочка настрою:     
www.youtube.com/watch?v=gLVuFdeWitk
« Останнє редагування: 03 Лютого 2013, 14:31:59 від злобный тролль »

Kupi.cn.ua