Чернігівський форум про дітей

Автор Тема: Обо всём  (Прочитано 1575096 раз)

0 Користувачів і 3 Гостей дивляться цю тему.

Ирина44

• ★SuperStar★
  • Стать: Жіноча
Re: Обо всём
« Reply #30210 : 29 Жовтня 2022, 21:39:33 »
Так редко тут теперь объявляюсь , да и вобще смотрю , что мало пишут. Кто тут ещё есть ?  :) Кто в Чернигове? Кто уехал ?

Dgessica

• ★SuperStar★
« Reply #30211 : 29 Жовтня 2022, 22:02:01 »
Привіт. Я тут була і є.
Також помітила, що рідко форумом користуюсь. Якось відійшов він у далечінь.
Зараз намагаюсь знову знайти тут щось цікаве для себе. Найцікавіше - це люди, але зараз мало хто пише просто так так для розмов, для роздумів. В основному якість життєві, робочі питання-відповіді, замовлення в сп зрідка, й по всьому.
Рада усіх вітати і чути.

Ирина44

• ★SuperStar★
« Reply #30212 : 29 Жовтня 2022, 22:06:15 »
Привіт. Я тут була і є.
Також помітила, що рідко форумом користуюсь. Якось відійшов він у далечінь.
Зараз намагаюсь знову знайти тут щось цікаве для себе. Найцікавіше - це люди, але зараз мало хто пише просто так так для розмов, для роздумів. В основному якість життєві, робочі питання-відповіді, замовлення в сп зрідка, й по всьому.
Рада усіх вітати і чути.
:-* Рада бачити. Я теж вдома. Виїзджали з 18.03 по 27.04. в межах країни, але вирішили повернутися, за кордон не захотіли , багато що тут тримає .

Lysichka

• ★SuperStar★
  • 0939775640
« Reply #30213 : 29 Жовтня 2022, 22:10:34 »
Так редко тут теперь объявляюсь , да и вобще смотрю , что мало пишут. Кто тут ещё есть ?  :) Кто в Чернигове? Кто уехал ?
я тут)) захожу рідко, не встигаю в Телеграм новини читати

Dgessica

• ★SuperStar★
« Reply #30214 : 29 Жовтня 2022, 22:25:54 »
Може відновимо своє коло спілкування по-маленьку )
Час іде, все навколо нас змінюється. Ми змінюємося.
Впевнена, кожному є що цікавого розповісти. Доброго, сонячного....або не зовсім.
Звісно, рідна домівка - це наше коріння. Не думаю, що хтось покидав її з легкістю, лише якщо людина звикла до різних подорожей, і вдома проводила може місяць на рік. Таке...вдома і стіни допомогають, як говорять. Мої знайомі деякі повернулися із-за кордону, а деякі ще ні. Дехто, повернувшись, прагне поїхати знову, бо там сподобалось більше, можливості нові з"явилися і таке інше.
Із задоволенням послухала би розповіді тих, хто був поза містом (не важливо, після початку війни чи ще до неї, в середині країни чи за кордоном). Хочу почути, що саме вас вразило деінде, що викарбувалось у пам"яті, що проникло до серця, що сподобалось, що ні. Враження, хочу враження. Від міст, селищ, країн, людей, порядків, устроїв.
Сусідка зараз в Тернополі, то каже, що мовне питання у місті стоїть дуже гостро, що у нас більш толерантно відносяться до людей, які розмовляють російською, а там важко. Роблять зауваження, обраховують на касі, якщо спілкуєшься не українською.

Марfуша

• Модератор
  • ★SuperStar★
« Reply #30215 : 29 Жовтня 2022, 23:07:10 »
Підкажіть будь ласка,чи є в місті зараз вакцини Файзер?
є в поліклініках

Ирина44

• ★SuperStar★
« Reply #30216 : 29 Жовтня 2022, 23:42:31 »
Впевнена, кожному є що цікавого розповісти. Доброго, сонячного....або не зовсім.
Звісно, рідна домівка - це наше коріння. Не думаю, що хтось покидав її з легкістю, лише якщо людина звикла до різних подорожей, і вдома проводила може місяць на рік. Таке...вдома і стіни допомогають, як говорять. Мої знайомі деякі повернулися із-за кордону, а деякі ще ні. Дехто, повернувшись, прагне поїхати знову, бо там сподобалось більше, можливості нові з"явилися і таке інше.
Із задоволенням послухала би розповіді тих, хто був поза містом (не важливо, після початку війни чи ще до неї, в середині країни чи за кордоном). Хочу почути, що саме вас вразило деінде, що викарбувалось у пам"яті, що проникло до серця, що сподобалось, що ні. Враження, хочу враження. Від міст, селищ, країн, людей, порядків, устроїв.
Сусідка зараз в Тернополі, то каже, що мовне питання у місті стоїть дуже гостро, що у нас більш толерантно відносяться до людей, які розмовляють російською, а там важко. Роблять зауваження, обраховують на касі, якщо спілкуєшься не українською.
Я не проти. Але не знаю хто тут ще з нами )

СветланаS

• Звезда форума
« Reply #30217 : 30 Жовтня 2022, 11:12:02 »
Тепло дали в дома а гарячей воды нет. Или у кого нибудь есть?
она то есть но больше утром. эти 2 два едва теплая даже помыться нет возможности, и по прежнему грею воду  >:(
ОТРЕЗЫ ТКАНЕЙ СССР+ Кружево(батист)+КНИГИ
http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=132716.msg9515565#msg9515565

СветланаS

• Звезда форума
« Reply #30218 : 30 Жовтня 2022, 11:18:02 »
Патриотизм во всей красе, видимо когда много кто приезжал туда, с таким уже успехом залымывали стоимость на аренду, ну да ну, да язык это самое главное у людей, Не важно на каком языке ты разговариваешь, главное какой ты в делах. а это очень хорошо было видно и тогда и сейчас  :daisy:
ОТРЕЗЫ ТКАНЕЙ СССР+ Кружево(батист)+КНИГИ
http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=132716.msg9515565#msg9515565

-Mary-

• Местный житель
  • об оплате и раздаче в личку
« Reply #30219 : 30 Жовтня 2022, 11:58:58 »
Люди схильні більше чіплятись за негатив. Не забувайте про сотні безкоштовних волонтерських центрів, де можно переночувати, отримати їжу та речі.
Хтось буде з вдячністю згадувати допомогу, а хтось розкручуватиме тему про ціни, про зауваження щодо мови і т.д.
На жаль люди, які користуються моментом, є всюди, в т.ч. в нашому місті. Але на фоні цього продовжувати толерування "какаяразніца" не варто.
Розмовляйте, як вам зручно, але навіщо кожного разу ці акценти про хороших і поганих з прив'язкою до мови.

Anit

• ★SuperStar★
« Reply #30220 : 30 Жовтня 2022, 17:23:42 »
Я з дитиною, сестрою та її дітьми були в Коломиї від середини березня протягом трьох місяців. Діти там в місцевій школі закінчували навчальних рік, ходили на тренування. Місто невелике, ми жодного разу не скористалися міським транспортом. Цікава архітертура. Багато кам"яних будівель. Моя дитина казала, що то не школа, а якійсь європейський університет :) Весна там була значно теплішою, моя мала ще в квітні в річці ноги полоскала. Багато малих фірмових магазинчиків від виробників з навколишніх сіл, і просто малих продуктових, де крім звичних ТМ, як в супермаркетах, хліб чи якась молочка від малого виробника. Причому, свіжесеньке. Хліб місцевих видів, немає нічого спільного з "Рижський хліб", "Наша булочка". В один з таких ми постійно за кукурудзяним хлібом ходили, дуже смачно, тут такого не їли. А ось жодного нормального магазину з одягом не знайшли. Я собі все необхідне з гуманітарки взяла, в секонді щось докупила, а дочка весь час проходила в одній футболці, привезеній з дому і кофті з місцевого секонду. Їздили вдвох з донькою в Яремче на день - краса, але мало, за день ми не нагулялися там. Були і у Франківську двічі. Один раз ще в березні. Тоді тільки у волонтерському центрі побули, мала сортувала і фасувала продукти з волонтерами, а я для нашої команди одяг вибирала. І надвечір сходили Бистрицю подивитися і подвір"я одного місцевого майстра, він там "країну казок" створив. А потім ще в червні на зелені свята були. Сестра запросила, вона в Народному домі працює, в музеї. Один день були на пам"ятній ході і покладанні вінків до могили січових стрільців, допомагали їй з оформленням вінків, корзин - штучні там не використовують, то старшокласники сплели з хвойних гілок вінки, а ранком перед покладанням ми то квітами прикрашали. Ну а потім вже по місту гуляли - парк, "сотка", були в Ратуші на оглядовому майданчику - для мене дуже страшно, а донька в захваті. Під час тривоги нам "по блату" :) провели екскурсію в музеях ратуші. Тоді моя дитина сказала тихенько "нарешті я розумію, про що мова, після навчання в Коломиї", до цього у нас історія був найпробленіший предмет у школі. Нарешті потрапили і в торгівельний центр, моя дитина перед поверненням додому отримала бажані речі в "Голді".
Ще їздили в Чернівці. Там брат зустрів, показав центр. Я і раніше в Чернівцях була, але ніколи не звертала увагу, що саме місто суцільні пагорби і багато брусчатки. В Коломиї так близькість гір не відчувалася. Ще й у Львів заїхали перед поверненням додому. До цього двічі була проїздом, не вразив зовсім, але ж всі знайомі, друзі в захваті від міста лева. Тепер і я в захваті, лиш мало побули, не все заплановане побачили. Доречі в самому центрі (5 хвилин пішки до Опери) знімали двомісний номер зі зручностями за 540 грн на добу.
Стосовно мови. У нас ніяких проблем не було, оскільки відповісти пару фраз в магазині або де інде, коли до тебе звертаються рідною мовою, для нас не складно. До того ж, ми там постійно українською розмовляли. Мамина сестра, у якої ми жили в Коломиї, працює у шкільній їдальні кухарем. З перших днів війни вони готували для військових, потім у школі жили переселенці, яких в тій же їдальні годували безкоштовно. Вона зауваження не робила, але дуже болісно сприймала, коли деякі люди, що жили там не один тиждень не хотіли навіть "дякую" українською сказати, а як щось спитати, зверталися принципово російською. Для місцевих російська чужа, то з якого дива вони повинні її розуміти? Це вже не мовне питання, а питання виховання і поваги до тих людей, що допомагають.
І ще одне актуальне питання - сховища. У Коломиї їх багато, по місту вказівники зі стрілками червоні, як пройти. Ті, що в навчальних закладах, музеях, організаціях у вихідні теж були доступні. Ми один раз під час тривоги біля вказівника почали озиратися, куди ж заходити, одразу нас помітив черговий, провів. Деякі були краще обладнані, деякі гірше, але вони були, і скористатися ними не проблема.
Стосовно житла. Що ми жили у родичів, зрозуміло з тексту. З нас грошей не брали, навіть за комунальні. Загалом по місту ціни на оренду виросли, але волонтери допомагали шукати нормальні варіанти, були люди, що безкоштовно приймали, або здавали за довоєнною ціною. Як і всюди. Там ще проблема, що місто мале, немає такої кількості вільного житла, як переселенців приїхало. В тому ж Івано-Франківську простіше було знайти і дешевше.
Сестрі потрібна була коляска для меншого, написали в місцевому телеграм-каналі, за пару хвилин запропонували безкоштовно і одразу брат привіз. Перед поверненням додому, сестра вимила її і залишила іншим потребуючим.

Дивна

• ★SuperStar★
  • (093)456 9443 viber, Оксана
« Reply #30221 : 30 Жовтня 2022, 19:54:36 »
Ми не виїжджали. На форум рідко заходжу, бо на телефоні не дуже зручно, а за цей час звикла все в телефоні, комп`ютер рідко вмикаю.
а я розумію цих людей. останнім часом і мене підтіпує від російської, хоча все життя живу тут, а українською спілкуюсь тільки шостий рік. особливо після новин про обстріли, загибель мирних (а ще й коли це діти чи вагітні  >:( ) і коли тривога починає волати. ну, пробачте, мене, російськомовні, отака я слабка.

Майя2014

• Звезда форума
« Reply #30222 : 30 Жовтня 2022, 21:28:29 »
Я теж з дитиною виїзджала, спочатку поїхали до Львова, у потязі попутниця порадила волентерський центр чи хостел не знаю як назвати. Там можна було пожити 3 дні безкоштовно, далі шукаєш собі житло. Жили ми там безкоштовно, 1 в день привозили гарячий обід і там можна було брати печиво різні перекуси, чайник, мікрохвильовка. Біля вокзалу ЖД теж давали їжу безкоштовно. Люди дуже привітні співчутливі. Мені от Львів такий спокійний спокійний. Мені він ніби якийсь великий сонний Лев котрий ніжиться на сонечку.))) І там дійсно теплійше. Ми приїхали 20 березня то там вже так добре сонечко пригрівало. Далі поїхали до Польщі, там нас поселили в родину, теж дуже добре. Люди просто душа. Там все ну просто вилизано на вулицях і в місті (були в Жешові, тепер вже місто побратим Чернігова) і в селі. І, до речі, водії ну дуже чемні не встигнеш до переходу підійти вже пропускають, у нас можнв півдня на зебрі простояти.
Але вдома мені найкраще. Хорошого надивилась, потрібно створювати красу навколо себе. План на після війни обов*язково щерез Львів вже в нормальному стані, без стресів і хвилювань.

LIDO

• ★SuperStar★
« Reply #30223 : 30 Жовтня 2022, 21:48:46 »
Я выросла в советское время, когда Прибалтика воспринималась, как заграница внутри Союза. Свои детские впечатления оставили фильмы "Долгая дорога в дюнах", факт съёмок Шерлока Холмса в Риге, Иварс Калниньш, Лайма Вайкуле... Потому, долгое время, моей мечтой было побывать там. НО, сначала распался Союз и республики стали уже другими странами. Потом безденежье, свои проблемы... И побывать там так и не удалось!
Как-то перед Новым годом, или сразу после (уже точно не помню), на глаза попалась статья о том, что Бог исполняет все наши желания сердца! Только, иногда, не совсем так, как мы себе представляем... А у меня из памяти вылезла эта мечта про Прибалтику. Которую сейчас называют страны Балтии. Помню, подумала тогда: ну вот как, как Бог сможет осуществить для меня эту мечту? Загранпаспорта у меня нет. Денег на билеты - нет. Разве что в лотерею выиграть! И забыла ненадолго об этом всем...
А потом начался наш кошмар. Я очень долго не могла поверить, что это все - в реале! Казалось, что вот, проснусь - и этого не будет! В принципе, страшно как-то и не было... За месяц под обстрелами, ни разу не была в подвале! Бомбоубежище поблизости только посмотрела на второй день обстрелов и поняла, что я туда не пойду! Пока было отопление, мы спали с детьми даже в пижамах. Когда отопление отключили, уже в чем ходили - в том и спали. НО все время в своей постели. Днём ещё бегала по магазинам и аптекам, в поисках необходимого для себя, детей, мамы, семьи брата. Потом, когда брату почти неделю не делали диализ, искали возможность переправить его в Киев. И вот тогда, через прорывающихся интернет, который то был, то не был, мне написала одна знакомая через интернет, с приглашением приехать к ней в Латвию! Сказала, что у них есть программа помощи беженцам и она встретит меня из Польши. Тогда я и вспомнила о своей мечте! Что вот так, необычным образом, Бог исполняет мою мечту! Без загранпаспорта, без денег, я могу туда попасть! И я решилась выбираться. Получилось, что выехала в последний день перед тем, как взорвали мост! После этого уже могла бы не выехать.
Добралась до Киева, потом до Хелма. Там меня встретили. Немного проехали по Польше. Заночевали в Белостоке. Там меня поразило, что они нас хорошо понимали, когда говорила на украинском! Подруга моя говорит на русском, латышском, английском, а они ее не понимают. Я говорю на украинском - и сразу все друг друга понимают!  ;D
А вот по приезду в Ригу, наоборот, практически все вокруг говорили по русски! У детей была куча впечатлений от архитектуры Риги, от этих старинных улочек и зданий! От Юрмалы. От Балтийского моря.
Больше всего детям понравилась дисциплина латышских водителей. Они строго пропускают пешеходов на переходах, стоит только к нему подойти! Нет таких безбашенных, как у нас.
Но, как Ира и сказала, в гостях хорошо, а дома - лучше. Закончив школу, застав теплый сезон и покупавшись на море, мы вернулись домой, в привычную обстановку...

Майя2014

• Звезда форума
« Reply #30224 : 30 Жовтня 2022, 22:13:37 »
Я выросла в советское время, когда Прибалтика воспринималась, как заграница внутри Союза. Свои детские впечатления оставили фильмы "Долгая дорога в дюнах", факт съёмок Шерлока Холмса в Риге, Иварс Калниньш, Лайма Вайкуле... Потому, долгое время, моей мечтой было побывать там. НО, сначала распался Союз и республики стали уже другими странами. Потом безденежье, свои проблемы... И побывать там так и не удалось!
Как-то перед Новым годом, или сразу после (уже точно не помню), на глаза попалась статья о том, что Бог исполняет все наши желания сердца! Только, иногда, не совсем так, как мы себе представляем... А у меня из памяти вылезла эта мечта про Прибалтику. Которую сейчас называют страны Балтии. Помню, подумала тогда: ну вот как, как Бог сможет осуществить для меня эту мечту? Загранпаспорта у меня нет. Денег на билеты - нет. Разве что в лотерею выиграть! И забыла ненадолго об этом всем...
А потом начался наш кошмар. Я очень долго не могла поверить, что это все - в реале! Казалось, что вот, проснусь - и этого не будет! В принципе, страшно как-то и не было... За месяц под обстрелами, ни разу не была в подвале! Бомбоубежище поблизости только посмотрела на второй день обстрелов и поняла, что я туда не пойду! Пока было отопление, мы спали с детьми даже в пижамах. Когда отопление отключили, уже в чем ходили - в том и спали. НО все время в своей постели. Днём ещё бегала по магазинам и аптекам, в поисках необходимого для себя, детей, мамы, семьи брата. Потом, когда брату почти неделю не делали диализ, искали возможность переправить его в Киев. И вот тогда, через прорывающихся интернет, который то был, то не был, мне написала одна знакомая через интернет, с приглашением приехать к ней в Латвию! Сказала, что у них есть программа помощи беженцам и она встретит меня из Польши. Тогда я и вспомнила о своей мечте! Что вот так, необычным образом, Бог исполняет мою мечту! Без загранпаспорта, без денег, я могу туда попасть! И я решилась выбираться. Получилось, что выехала в последний день перед тем, как взорвали мост! После этого уже могла бы не выехать.
Добралась до Киева, потом до Хелма. Там меня встретили. Немного проехали по Польше. Заночевали в Белостоке. Там меня поразило, что они нас хорошо понимали, когда говорила на украинском! Подруга моя говорит на русском, латышском, английском, а они ее не понимают. Я говорю на украинском - и сразу все друг друга понимают!  ;D
А вот по приезду в Ригу, наоборот, практически все вокруг говорили по русски! У детей была куча впечатлений от архитектуры Риги, от этих старинных улочек и зданий! От Юрмалы. От Балтийского моря.
Больше всего детям понравилась дисциплина латышских водителей. Они строго пропускают пешеходов на переходах, стоит только к нему подойти! Нет таких безбашенных, как у нас.
Но, как Ира и сказала, в гостях хорошо, а дома - лучше. Закончив школу, застав теплый сезон и покупавшись на море, мы вернулись домой, в привычную обстановку...
До речі так в Польщі якщо говориш українською то поляки трохі розуміють.

Kupi.cn.ua