Где я написал, что ваш прадед преступник? Я писал что они тогда были, и на войне были и негодяи в том числе на нашей стороне. Что в этом не правда? 
Государство само по себе тоже преступник, потому как впиралось на чужие территории, как и рашка сейчас, тоже факт.
А я розумію про що говорить parashutist. СССР нічим не краще фашистської Германі. Перемогли Гітлера , але програли Сталіну. Фашизм - це лише одна із течії тоталітаризму, який процвітав в СССР і після війни. Фашистки злочинці були осуджені, а чи були осудженні комуністичні злочинці? скільки б ще могло народитися людей як би не репресії.
Розумію, коли parashutist запитує кого саме поважати? Факт - в вересні 1939р. СССР і Германії разом брали місто в Брест і провели спільний парад , а потім нам розказують про героїв Брестської фортеці. Чи не були це одні ж ті самі люди? Доречі "капость герой", а не місто, бо місто одразу здалося, бо люди не розуміли, хто насправді ворог. А ветерани які повернулись живими і цілими - яка їх історія. Можливо це політруки (=НКВДист). Чи можливо в заград загоні пройшли всю війну і своїм в спину стріляв. Чи нема на них злочинів проти мирного населення?