Чернігівський форум про дітей

Автор Тема: Вишиваєм вишиванку.Процеси робіт.  (Прочитано 147568 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Касандра

• Звезда форума
  • Стать: Жіноча
Re: Вишиваєм вишиванку.Процеси робіт.
« Reply #1605 : 06 Жовтня 2014, 08:53:02 »
Нина платье беспобобно беспобобному. Я всегда твоими работами восхищаюсь. :super: :super:

maridam

• ★SuperStar★
  • поменьше ворчите, побольше мурчите!!
« Reply #1606 : 06 Жовтня 2014, 09:46:02 »
Шикарное платье  :super:

Valeria

• Звезда форума
  • 0638817889 Ніна
« Reply #1607 : 06 Жовтня 2014, 11:52:55 »
Нина платье беспобобно беспобобному. Я всегда твоими работами восхищаюсь. :super: :super:
присоромила  ::) ::) ::) ::) ::)
я ж небагато виложую, раніше одна малявочка недавала нічого робити а тепер двоє, навіть незнаю коли ще щось зроблю знов  :-\

Шикарное платье  :super:
:-* :-* :-* ::) ::) ::)

Aliexpress в ЛС

Меланжик

• Звезда форума
  • Аліна
« Reply #1608 : 06 Жовтня 2014, 12:09:56 »
Ніна- платячко таке миленьке, :super: а доня просто юна кокетка
Щоб побачити веселку, треба пережити дощ.

Роблю солодкі букети!

Valeria

• Звезда форума
  • 0638817889 Ніна
« Reply #1609 : 06 Жовтня 2014, 13:15:59 »
Дякую  ::)
вона в мене така вреднюча що незаздрю я її майбутньому чоловікові  :D

Aliexpress в ЛС

linred

• Новичок
  • *
« Reply #1610 : 06 Жовтня 2014, 16:11:34 »
linred, яка ж ви умнічка, а в мене ніяк руки недійдутть повивчати  ::)
будете  на с консультувати  ::)

Мені здається, що вишиванку кожна майстриня робить довіряючи власній інтуіції, і це вірно. Для когось це сакральне дійство, для когось - просто гарне платтячко. Обидві думки мають право на існування, маюсь свої недоліки і переваги. Я ось не можу вишити "просто орнамент", я маю знати що він означає і  шитиму з думкою про це. Але занадто заглибившись в процесс можно ж і голку в руки не взяти! Це біда усіх перфекціоністів.  У вас дуже гарно вийшло з платтям для доньки, і коли час прийде, ви не пройдете повз потрібний орнамент і для обережної вишивки для дитинки. А може й самі створите!

я пока не готова вникать в дебри этнографии ::) конечно, это неправильно, но на данном этапе для меня вышиванка-не более чем красивое платье. И вот именно это, что я выкладывала-видела вживую на девочке, ОЧЕНЬ понравилось и, собственно, сподвигло на данный подвиг :D раньше даже не задумывалась, чтоб вышить вышиванку. Хочу максимально приближенный узор, ну может не точно такой, но главная идея-примерно такая :)

чому ж не правильно? Просто таке бачення :) Узор, що на вподобаному платті, він досить нейтральний: стихії землі і води, рослинні орнаменти... Алатир посередині (така зірочка восьмикутна) - це символ єднання чоловічого і жіночого начала, оберіг для гармонізації сімейних стосунків, для тих, хто часто подорожує, а також його використовували в одязі люди, наділені особливою мудрістю. Його можна і чоловікам і жінкам носити, та у такому вигляді (утоврює ніби хрест) він несе більше чоловічу, сонячну енергію, а як повернути по діагоналі, то буде енергія місяцю (жіноча). Дивіться самі, якої вам більше не вистачає. Бузковий колір він, начебто пов'язаний з духовним шляхом, мудрістю. Мені здається (дуже суб'єктивно!), що таке плаття дуже личитиме вчительці  :-\

На сайті, де воно http://etnodim.com.ua/ua/ua-zhinochi-vishivanki/zhinoche-plattya-m8-product.html продається, можна збільшити картинку з самою вишивкою, і там кожний хрестик видно. Візьміть найпростішу програму для створення паттернів, або ж листочок у клітинку і перенесіть малюнок. Вишивати все одно в стопіццот разів довше будете  ;)

Мені здається, найвірніший спосіб обрати малюнок на вишиванку - це власні відчуття. Подобається? Виглядає гармонійно? Нічого око не муляє? Вперед! Не перемудруйте. Натхнення вам в поміч!
« Останнє редагування: 06 Жовтня 2014, 22:07:20 від linred »

Funtic

• Звезда форума
« Reply #1611 : 08 Жовтня 2014, 16:29:03 »
Легенда про вишиванку

Був час, як почав на землі люд вимирати. Від якої хвороби, того ніxтo не знав. Отак іде чоловік і враз упаде, зчорніє, запіниться і вмре.
Втікали люди з сіл у ліси. Та слідом за ними гналася хвороба. Не жалувала ні молодих, ні старих. Находив такий час, що вже й хоронити вмерлих нема кому…
А жила собі в селі над Дністром бідна вдова Марія. Забрала пошесть у неї чоловіка й п’ятеро дітей. Лише наймолодша Івaнкa ще здорова. Вартує мaтіp за донечкою, як за скарбом найдорожчим.
Але не вберегла… Почала сохнути Івaнкa, їсти не хоче, а тільки п’є, блідне, тане на очах. А ще просить мaтінкy:
— Врятуй, мамо, я не хочу помирати!
І так ті оченята благають, що бідна жінка місця собі не знаходить.
Одного вечора до хати прийшла якась бабця старенька.
Як і коли прийшла, Марія не чула.
— Слава Богові, — привіталася.
— Слава.
— Що, помирає остання?
— А могла б жити!
Аж кинулася Марія:
— Як? Бабуню сердечна, як Бога благаю, спаси, порятуй найменшу. Не лиши в сaмoті на стapість!
Взяла, певно, стара до серця той плач і мовила:
— Повідаю тобі тайну тієї страшної хвороби. Але присягни, що не обмовишся. Дитям присягай!
— Присягаю… Донечкою!
— Знай, послав чорну Смерть Господь Бог. Грішників багато зросло. Сказав Бог умертвляти всіx, на кому нема хреста. А чорти втішилися і всіx, на кому не видно хреста, убивають. Що їм до людських душ? Ото і мруть праведні з грішниками купно… Ти тяжко перенесла смерть родини. Дам тобі раду… Виший на рукавах, на пазусі і всюди хрести. Та ший чорні або червоні, щоби здалеку чорти виділи… Але не кажи нікому більше, бо смерть доньки возриш на очах…
Вже за годину червона і чорна мережки оперезали діточу сорочечку. Світять на завтра до сонця хрести і хрестики. І собі нашила. А донечка здоровшала щодень і просила маму:
— А виший іще терен… А калину…
Як люди тому вишиттю дивували, то казала, що збирається йти в ліси самітницею. Хрести треба на благословення Боже і проти поголосу.
З тим вже Івaнкa здорова: і скаче, і сміється, і співає. А мамине серце стискається від болю, як видить, що знову понесли небіжчика на цвинтар.
Одного разу вся у сльозах прибігла Івaнкa і потягнула маму за рукав на сусідський двір. У домовинці виносили з хати двійняток хлопчиків, Іванчиних ровесників.
Змарніла Марія, аж світиться. Все пестить і цілує доньку, а думи в голові, як хмари зливові:
— Боже милий, та ж то моя надія!
…А діти мруть…
— Господи! Та ж я не переживу її смepті!
…А люди мруть… Не витримала. Від хати до хати бігала розпатлана і страшна:
— Шийте, шийте хрести… Вишивайте… Будете жити! Рятуйтеся!
Люди замикалися в xaті. Думали, що прийшла пора і на Марію. Не вірять.
Марія побігла додому, взяла на руки Івaнкy і подибуляла до церкви. Забила в дзвін на сполох. За хвилю вже всі збіглися.
Обцілувала Марія дитину і мовила до людей:
— Не повірили! Думаєте, здуріла? Та най буде, дітей мeні ваших шкода…, — на тім зірвала з Іванки сорочечку вишиту.
Дитина на очах зчорніла і померла.
— Убивці! Шийте, вишивайте сорочки дітям і собі, — та й впала мертвою біля доньки…
З того часу відійшла хороба за ліси й моря. А люди ходять у вишиванках. Потім вже не стало потреби у вишитих хрестах. Та мaтepі навчили дочок, а дочки своїх дочок, і вже ніxтo не обходився без вишитої сорочки, фартуха чи блузки.
Носять оту красну одіж і понині.
Але мало хто відав, звідки прийшла та краса до людей…
————————————
Записано від І. М. Розвадовського, 1918 р. н., у м. Теребовлі в 1978р.

Valeria

• Звезда форума
  • 0638817889 Ніна
« Reply #1612 : 08 Жовтня 2014, 16:37:12 »
дуже гарна легенда, аж сльози накотилися  :'(
дякую що повідали  ;)

Aliexpress в ЛС

Меланжик

• Звезда форума
  • Аліна
« Reply #1613 : 09 Жовтня 2014, 15:41:43 »
легенда :super:, я такої і не чула
У сина вишиванка вже в притик, розкроїла нову, з добрячим запасом, бо щось швидко діти ростуть :D. Хотіла сьогодні починати, а тут свято.....то скористалася вільною хвилинкою, навела нарешті порядок в темці, дівчата, подивіться чи я чиюсь роботу не пропустила на першій сторінці ::)
Щоб побачити веселку, треба пережити дощ.

Роблю солодкі букети!

Касандра

• Звезда форума
« Reply #1614 : 09 Жовтня 2014, 18:04:00 »
Спасибо за легенду. Буду знать откуда взялись вышиванки.

lenusia

• Новичок
  • *
« Reply #1615 : 14 Жовтня 2014, 18:32:19 »
Такой легенды раньше не слышала, душу затронула

ЛюдочеК

• Звезда форума
  • 0501632770 или 0936743292
« Reply #1616 : 14 Жовтня 2014, 18:49:37 »
ось таке платтячко доні вишила поки в лікарні лежала а вдома вже сшила  ::)
трошечки верх потрібно доробити, ато сповзає  ::)

:super: :super: :super: :super:

MedOk

• Звезда форума
« Reply #1617 : 18 Жовтня 2014, 13:13:58 »
Вот еще дубочки:

Дякую Вам за схеми! Якби Ви мені в іншій темі не написали я б їх і не помітила!

Elektracat

• Звезда форума
« Reply #1618 : 19 Жовтня 2014, 08:57:23 »
Подскажите, пожалуйста, человеку (совсем далекому от шитья ::)), как обрабатывать вырез на мужской вышиванке? Я в полной растерянности... ???

lenusia

• Новичок
  • *
« Reply #1619 : 25 Жовтня 2014, 22:33:33 »
Нашла как сделать выкройки на мужскую и женскую украинские сорочки в дом. библиотеке. Вылаживаю, может кому-то пригодится, не всегда есть под рукой нужные выкройки с "Бурды" ;D

Kupi.cn.ua