"Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом"
Олівер Сакс
Коли вперше побачила цю книгу, назве мене відштовхнула - боялась абсурду чи сюреалізму в тексті. Пізніше я дізналась, що автор Олівер Сакс - це той доктор із фільму "Пробудження" 1990р . А точніше Олівер Сакс написав книгу про свою роботу з хворими на летаргічний енцефаліт і вже по цій книзі зняли фільм. Так як я від фільму була в захваті (хто ще не бачив обов’язково подивіться), мені захотілось більше дізнатися про діяльність доктора Сакс.
Книга "Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом" - це нон-фікше, в якій розказується історії людей з незвичайними неврологічними розладами. Та не думайте, що автор хоче розважити нас цікавими випадками із своєї лікарської практики. Дивні хвороби лише інструмент, щоб показати наскільки складі і незрозумілі процеси проходять в нашій голові, наскільки мало ми ще знаємо як функціонує мозок і які його можливості. Крім того доктор Сакс піднімає не медичні питання, на які нема однозначних відповідей. Він задається питанням про зв’язок мозку (матеріального) і душі (духовного), про те де ховається особистість людини. Переймається наскільки щасливі його пацієнти, які через хворобу не мають нормального, в нашому розумінні, сприйняття світу і себе в ньому. Як для наукової літератури, ця книга надзвичайно захоплююча і глибока.