Чернігівський форум про дітей

Автор Тема: Українська мова.  (Прочитано 41190 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Меланжик

• Звезда форума
  • Стать: Жіноча
  • Аліна
Re: Українська мова.
« Reply #60 : 06 Травня 2012, 14:12:03 »
скоріше лінуються, вік тут нідочого
Щоб побачити веселку, треба пережити дощ.

Роблю солодкі букети!

лен@

• Постоялец
  • Два сыночка и лапочка дочка
« Reply #61 : 06 Травня 2012, 14:58:21 »
А я люблю нашу рідну мову! Сама , конечно в основном общаюсь на русском , хорошо , что работа обязывает  при обращении  клиента переходить на его язык, и часто звонят "свои", даже какой-то патриотизм просыпается  :) Муж у меня из Нежина, говорит типа на украинском (но не чистый язык, как на Западной, немного суржика есть).  Так что детям хорошо, можно сказать - понимают два языка.
т. 097 426 18 60  063 179 42 95

злобный тролль

• Звезда форума
« Reply #62 : 06 Травня 2012, 19:50:36 »
І вдома, і на роботі спілкуюсь українською. Суржик не визнаю. Люблю вірші ( як багато гарних віршів!), красиві мовні звороти, жарти; ну і міцним слівцем не гребую (ой!..). Певний мовний дискомфорт в Чернігові відчуваю, але маю щодо цього стійкий імунітет (я з Тернополя).   Чоловік з Криму, він з дітьми спілкується обома мовами.

She-Wolf__,,,^._.^,,,__

• ★SuperStar★
  • Все ВСЕГДА заканчивается хорошо!!! :)
« Reply #63 : 15 Серпня 2012, 21:23:22 »
И как вам новый закон?

Об оплате и раздаче, пожалуйста, в личку.

Янголятко

• Местный житель
« Reply #64 : 16 Серпня 2012, 00:23:08 »
Я спілкуюся українською. Часто мандрую Україною і люблю різні місцеві діалекти. Яких тільки перлів не почуєш, коли спиняєшся і питаєш як проїхати до відповідного пункту. Чи можна назвати суржиком  мову наших навколишніх сіл? Думаю, що ні. Адже там переплітається кілька мов- українська, російська,білоруська. Чи можна назвати правдивою українською мовою мову Західної України? Ні, бо там також суміш кількох мов - української, польської, а також мови етнічних поселень (бойків,лемків...).

Дуже дивуюся, коли чую, що батьки переживають чи зрозуміє їх дитина українську у свої 2 роки,а при цьому дають дитину на вивчення англійської.

f.r.i.e.n.d.s

• Звезда форума
« Reply #65 : 16 Серпня 2012, 00:49:08 »
я в основном говорю на русском, а муж на украинском  :-X.... замечаю, что иногда тоже перехожу на укр...
Так что соглошусь с мнением, что человек говорит на том языке, который его окружает ;)
(я з Тернополя). 
может конечно не в тему ....но у меня есть родственница, тоже с Тернополя, сейчас живёт в Чернигове (и тоже форумчанка :-X) ... я от неё узнала, что когда она в горсаду гуляет с ребёнком (недалеко живёт) наши черниговнянки, с позволения сказать, шарахаются её как чёрт ладана, когда слышат, что она на укр яз разговаривает... и на следующий день отмараживаются как будто не знакомы. Я в шоке... не думала что у нас в Че такие люди ??? Тем более что она человек приятный, и очень общительный ???

Ассоль

• Гість
« Reply #66 : 16 Серпня 2012, 09:41:08 »
я в основном говорю на русском, а муж на украинском  :-X.... замечаю, что иногда тоже перехожу на укр...
Так что соглошусь с мнением, что человек говорит на том языке, который его окружает ;)может конечно не в тему ....но у меня есть родственница, тоже с Тернополя, сейчас живёт в Чернигове (и тоже форумчанка :-X) ... я от неё узнала, что когда она в горсаду гуляет с ребёнком (недалеко живёт) наши черниговнянки, с позволения сказать, шарахаются её как чёрт ладана, когда слышат, что она на укр яз разговаривает... и на следующий день отмараживаются как будто не знакомы. Я в шоке... не думала что у нас в Че такие люди ??? Тем более что она человек приятный, и очень общительный ???
Действительно, странно. Я очень люблю, когда собеседник на укр. языке говорит, приятно слушать. И  читать люблю посты тех девочек, что пишут на украинском

patriotka

• Звезда форума
  • 093 304 00 п'ятдесят
« Reply #67 : 16 Серпня 2012, 11:11:48 »
Я також хочу вставити свої 5 копійок про українську мову :D.
Я нею говорю від народження і усі у моїй сім"ї, ну виросли ми у такому регіоні,  нормальною українською мовою у нас говорить Полтавська, Черкаська, і деякі райони інших областей, які межують з ними. У Чернігівській області - це Срібнянський район ( :yahooo:) Варвинський, уже під Прилуками, абсолютно не так говорять. Після 13 років життя в Чернігові у мене також багато суржику.
Скажу одне у маршрутках дуже часто роблять вигляд що нечують, коли я говорю щоб зупинили на зупинці ( за 13 років провірено).
Про розуміння чи не розуміння її проживши тут 30 років. Не повірю!!!!!!!! >:D
У мене колега корінна росіянка, вийшла за чоловіка із західної, вона так цвенькає на Українській :super: що ще й молодь строє коли ті на українській не говорять.
інша знайома також з росії - прекрасно володіє українською.
А сенс цього діалогу повинен зводитись не до того хто чим говоре, а до того що ми незалежна країна і мова у нас повинна бути одна УКРАЇНСЬКА, так ми підкреслюєм свою незалежність, чого ж у тій самій Росії не вводять регіональні мови (вони б там застрелились взагалі :))).
Ми прожили 20 років при українській мові і всі уже звикли і навіть в Одесі  спочатку проголосували 52% щоб діти навчались українською мовою. Хоча ще колега з Одеси була і вона, і мама говорили на російській, а от їхня бабуся корінна Одеситка вона до цього часу розмовляє на українській. :super:
Де була та Росія і з своєю Тмутараканню коли у нас була країна з якою рахувались у 9-13 століттях
Здавши мову ми дійсно можемо здати всю нашу країну, давайте ширше на це дивитись.
Вже прийняли закон про те що телеканали мають право транслювати на ідіш і гагаузькому, у Криму коли піднялись татари ( що ми на наступній сесії виступаємо на кримськотатарській мові, якщо не розумієте то забезпечте перекладача собі і ЗМІ) так вони зразу відклали його питання на 2 місяці.
 А проте у які гроші це виллється, хоч хтось думає?!
Є кому не подобаються сучасні переклади фільмів на укрмову, як хочуть зпоганити то зпоганять. Ви подивіться "Пірати карибського моря" 3 на українській мові, я від сміху і живіт болів, бо все так влучно переведено було :super:
Наша мова признана самою мелодійною і красивою. НУ ДАВАЙТЕ ЦИМ ГОРДИТИСЬ БУДЕМО!!!!!
« Останнє редагування: 16 Серпня 2012, 11:15:17 від patriotka »

бесёнок

• Местный житель
  • (068)1075577 Даша
« Reply #68 : 16 Серпня 2012, 11:25:51 »
По поводу закона.. Основной язык общения у меня русский. Украинский свободный - литературный, без суржика в основном (ну цепляется эта зараза, конечно... Но вроди говорю чисто. По крайней мере стараюсь).
НО ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ЯЗЫК (ДЕРЖАВНА МОВА) должен быть один!!! И я вообще не понимаю юг, Крым - ну не заставляют же вас говорить на укр. языке. А то, что нормативные документы, и что все заявления писать надо на укр. - так в любом учреждении образец висит! Бери да переписывай! Нееет они не могут, они не знают, и их права ущемляют! Да ерунда все это! Много русских школ, каналов украинских русскоязычных достаточно, не говоря о том, что российских каналов у нас с головой - больше, чем украинских. На каком языке человек говорит, или пишет в личной переписке - вообще никого не волнует!

По поводу украиноязычного населения - не шарахаюсь, но.. Не всегда комфортно по одной причине - я предпочитаю говорить с человеком на одном языке. А когда на разные стороны и русский и украинский - не совсем уютно. Бывает забиваю и говорю на русском, а со мной на украинском - случается взрыв мозга. Но не так, чтоб от человека шарахаться или делать вид, что не понимаю. Во Львове когда месяц была в том году - тоже уже был кризис жанра - так я девочкам честно сказала - сегодня я говорю на русском. Приду в себя - заговорю снова на украинском. Иначе с ума сойду - уже заговариваюсь и ничего не понимаю. Потом вернулась к укр. мове - и никаких проблем :)
Отвлеклась и флужу... ::)

Mamochka

• Звезда форума
  • Дитячий відпочинок в Україні та за кордоном
« Reply #69 : 16 Серпня 2012, 11:33:46 »
можно свои 5 копеек, только не обижайтесь ::) не на укранській мові, а українською ::)
Дитячий відпочинок в Україні та за кордоном, освіта в ЧЕХІЇ після 9 та 11 кл.
 https://rebenok.cn.ua/index.php?topic=154962.0

бесёнок

• Местный житель
  • (068)1075577 Даша
« Reply #70 : 16 Серпня 2012, 11:34:49 »
Суржик Таня, суржик :)
Там еще ошибки есть :) Но главное - стараются девочки! :) ::)

kotena

• Звезда форума
  • Не место красит человека, а человек место.
« Reply #71 : 16 Серпня 2012, 12:11:37 »
А сенс цього діалогу повинен зводитись не до того хто чим говоре, а до того що ми незалежна країна і мова у нас повинна бути одна УКРАЇНСЬКА, так ми підкреслюєм свою незалежність, чого ж у тій самій Росії не вводять регіональні мови (вони б там застрелились взагалі :))).
Ми прожили 20 років при українській мові і всі уже звикли і навіть в Одесі  спочатку проголосували 52% щоб діти навчались українською мовою. Хоча ще колега з Одеси була і вона, і мама говорили на російській, а от їхня бабуся корінна Одеситка вона до цього часу розмовляє на українській. :super:
Де була та Росія і з своєю Тмутараканню коли у нас була країна з якою рахувались у 9-13 століттях
Здавши мову ми дійсно можемо здати всю нашу країну, давайте ширше на це дивитись.
Вже прийняли закон про те що телеканали мають право транслювати на ідіш і гагаузькому, у Криму коли піднялись татари ( що ми на наступній сесії виступаємо на кримськотатарській мові, якщо не розумієте то забезпечте перекладача собі і ЗМІ) так вони зразу відклали його питання на 2 місяці.
 А проте у які гроші це виллється, хоч хтось думає?!
Є кому не подобаються сучасні переклади фільмів на укрмову, як хочуть зпоганити то зпоганять. Ви подивіться "Пірати карибського моря" 3 на українській мові, я від сміху і живіт болів, бо все так влучно переведено було :super:
Наша мова признана самою мелодійною і красивою. НУ ДАВАЙТЕ ЦИМ ГОРДИТИСЬ БУДЕМО!!!!!

Підтримую на всі сто!
особливо останнє речення, яке виділила червоним.

П.С. Пробачте, тільки не гордитись, а пишатись  ::)

patriotka

• Звезда форума
  • 093 304 00 п'ятдесят
« Reply #72 : 16 Серпня 2012, 12:36:49 »
Підтримую на всі сто!
особливо останнє речення, яке виділила червоним.

П.С. Пробачте, тільки не гордитись, а пишатись  ::)
в українській мові є і гордитись і пишатись :P ( о які ми круті)

і свіжа порція наших "мужів" щодо мови
Лише українська та російська мови наразі потребують особливого статусу на території України.

Про це заявив заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, повідомляє Радіо Свобода.

"46 мільйонів людей розуміють дві мови: російську й українську. Не болгарську мову, не угорську мову, не румунську мову, не єврейську мову, ідиш, чи іврит, я не знаю як там. Ці мови розуміє лише купка людей. Ми говоримо про дві мови, які розуміє увесь народ", – сказав Чечетов.

от це і є не нормальним :walldash: та взагалі це НЕ НОРМАЛЬНО!!!! >:D

Funtic

• Звезда форума
« Reply #73 : 16 Серпня 2012, 12:53:25 »
Я дуже люблю українську мову. :-*
Коли ми з чтоловіком відпочивали у Трускавці, то якось відразу перейшли на українську, хоча в Чернігові спілкуємось російськю. Але нажаль деякі російські слова прориваються  ::) И тому проти закону про мову, бо це буде не російська і українська, а щось середнє, і ніяку знати добре не будем.

InKa

• Звезда форума
  • 0505887277
« Reply #74 : 16 Серпня 2012, 13:03:39 »
Я потив закона! Язык государственный должен быть один!
Я хоть и не общаюсь на украинском языке (а на суржике :-\), но на работе все документы на украинском!
Всегда нравится когда слышу как люди говорят на украинском :super:
А здесь ввыше пишут, что "не всегда комфортно по одной причине - я предпочитаю говорить с человеком на одном языке", то это меня ничуть не смущает, чуствую себя всегда комфортно  :super: