Не хочу нікого переконувати чи повчати. Просто інформую. Прочитайте, якщо ваша ласка.

1. Проба Манту (буду скорочувати-ПМ) - це не щеплення, робиться вона не вакциною. Це діагностична процедура, яка проводиться туберкуліном (див. інструкцію до туберкуліну - в інтернеті є).
2. Чи проводиться вона, якщо дитина "трохи хвора" або якщо вона реконвалесцент (тобто перехворіла нещодавно)? - Ні. Варто проводити пробу Манту лише коли дитина здорова.
3. Чи можуть зробити дитині пробу Манту без відома батьків? - Ні, тільки з їх згоди.
4. Чи мають батьки право відмовитися від проведення дитині ПМ?- Так.
5. Чи всім дітям треба робити ПМ? - Ні, є певні протипокази (див. інструкцію). Не роблять ПМ, якщо в дитини алергія на туберкулін.
7. Чи є альтернатива ПМ? -Теоретично є. Діаскін-тест (див. інтернет). Але за чинними медичними наказами, протоколами - офіційно діагностичною пробою є ПМ. Тільки її результати підходять для садка, школи.
8. Чи можна спочатку написати відмову від ПМ, а потім її тихенько "вилучити" з медкартки дитини? - Можна. Коли ж виявиться (тьху-тьху-тьху), що підозра на туберкульоз (або в садочку хтось з дітей виявиться контактним по туберкульозу), й почнуть перевіряти чи у всіх дітей є обстеження, - тоді можна буде все перекласти "з хворої голови на здорову" й голосно засуджувати медиків, які з невідомих причин не зробили дитині ПМ

А що - чим не варіант?..
9. Якщо мама не підписує ніяких відмов, а усно забороняє ПМ, то що тоді? - Дитині без згоди батьків ПМ не зроблять; факт усної відмови батьків записується в медкартку дитини; далі - див. відповідь на п.8.
10. Якщо мама відмовлялася від ПМ, а тепер передумала, то як бути? - Мама може в будь-який час анулювати свою відмову.
11. Якщо у дитини, яка садок, але через відмови батьків певний час не обстежена ПМ, виявиться підозра на туберкульоз, то що буде батькам її?.. - Офіційно, найімовірніше, нічого; а от як відреагують батьки дітей з тієї групи -

- не беруся судити...
12. Чи має туберкулін побічні дії? - Так; див.інструкцію.
13. Чи запобігає щеплення БЦЖ захворюванню туберкульозом? - Ні. Запобігає тяжкому його перебігу.
14. Чи можна стверджувати наступне: "Моя дитина ніколи не була в контакті з мікобактерією туберкульозу"? - Ні. Хворі на активну (з виділенням збудника) форму щодня їздять в транспорті (а поряд - ми з дитиною), ходять в магазини (а ми з дитиною за ними в черзі до каси); вони кашляють, прикриваючи рот долонею, а потім беруться за поручні в автобусі, за ручки дверей, вони дають продавцю купюри й копійки з тих же долонь, а ми потім отримуємо ці гроші на здачу; хто з нас й наших дітей завжди миє руки з милом "після вулиці"? До речі, мобільники, які ми тулимо ближче до рота, дуууже брудні; мікобактеріям там добре; на вуличному взутті, одязі, сумках - сидять, голубоньки...То в контакті з туберкульозом наші діти чи ні?..
15. Чи кожна людина може захворіти на туберкульоз? - Ні, 2% населення Землі несприйнятливі до збудника туберкульозу.

16. Як дізнатися - може я теж входжу в ці 2%? - Ніяк.