Цікавий матеріал, особливо в частині, де йдеться про те,
хто стане послом України в США На мій погляд, це дуже важлива річ, яку іноді недооцінюють. Якщо ми хочемо переконати партнера, потрібно спочатку зрозуміти його систему координат. Саме тому приклад із питаннями податків, свободи бізнесу та ролі держави виглядає показовим. Він демонструє, що американські політики можуть оцінювати міжнародні питання через призму власних політичних переконань. Для когось принциповим є питання безпеки, для когось — економічна свобода, для когось — відповідальність держави перед суспільством. Український дипломат повинен бути готовим працювати з усіма цими аспектами. Мені імпонує те, що авторка не пропонує просто підлаштовуватися під американську сторону. Навпаки, йдеться про те, щоб краще пояснювати власні інтереси. Це важлива різниця. Дипломатія не повинна перетворюватися на відмову від власної позиції заради зручності. Її завдання — знайти спосіб донести цю позицію так, щоб вона була почута та зрозуміла. Саме тому особисті контакти та репутація мають таке значення. Якщо співрозмовник уже знає посла як компетентну й послідовну людину, йому простіше сприймати складні аргументи та вступати у відкриту дискусію. Думаю, стаття слушно порушує питання про якість української дипломатичної комунікації. У сучасному світі мало просто мати правильну позицію — потрібно ще й уміти професійно її представити.