А причем здесь школы и институты? А тех, кто их уже закончил давно и учился на русском списали?
Чому списали і про які два покоління мова? Мої батьки вчилися на українській мові в школі і на російській в інституті, я навпаки - у школі російською, інститут вже українською, діти українською. Була у нас одна студентка. П'ять років всі лекції перекладала для себе на російську, "в прямому ефірі", і це вона мови не знала. В 8 класі переїхала з Росії, то була звільнена. Хоча, наскільки я пам'ятаю, в старших класах у нас вже ніяких звільнень не було, всі вчили і оцінювалися, і вже якраз частково і інші предмети починали українською вивчати. Але ж вона з 6 школи, там свої закони. Скінчилося тим, що один викладач просто відмовився оцінювати її відповіді російською - випускник педагогічного ВУЗУ повинен володіти українською. Виявилося, що може і українською відповідати, якщо дуже треба.
Тому не бачу ніяких проблем. В побуті російську мову ніхто не забороняє, а на роботі варто користуватися державною.