Чернігівський форум про дітей

Автор Тема: Українська мова.  (Прочитано 41175 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Лесеночек

• Местный житель
  • Стать: Жіноча
  • тель.0733208270 и 0979098260 Олеся
Re: Українська мова.
« Reply #720 : 19 Травня 2014, 21:17:50 »
нет не перешла бы
пользуюсь украинским в деловой речи, документации, переводе с иностранного - т.к. училась именно на укр.языке
дома все русскоязычные
если долго пребывать в компаниях, где говорят на украинском - максимум это пару слов (тоесть типа суржик)
вот так :)
У меня тоже так же :D
В будние дни звонить только после 15:00

злобный тролль

• Звезда форума
« Reply #721 : 20 Жовтня 2014, 11:04:35 »
Ганна Черкаська   з ФБ

Словечка наші...
- Та я – з діда-прадіда козак, мої пращури ворогів завертали, тому навіть прізвище наше Завертайло, не те, що у декого... - знову почав гоноритися Санько.
- Саню, я ж тебе просила зазирнути у словник Грінченка і подивитися значення слова «завертайло»! – не втрималася я. Завертайло, той, хто завертає стать коня, перетворює жеребця на мерина. Санько не чекав від мене такої «підляни», тому почав червоніти й глибоко дихати.
- Чуєш, Володимирівно, значить так: мале – це жеребчик, виростає кінь або мерин, вона – кобила. А хто ж тоді лошак?
- Лошак, це покруч — гібрид жеребця та ослиці.
- А мул?
- Мул – покруч, одержаний від самиці коня та самця віслюка.
- Так, значить народжується теля, з нього виростає теличка, потім корова; з нього бичок, кастрований – трудяга віл; буга́й — некастрований бик, плідник. До речі, нашу землю інколи величають Тавридою, від - тавр – бик; звідси литаври - натягнута шкура бика; довбиш - козак, який б`є у литаври, тулумбаси. А відомий у світі навчальний заклад Оксфорд - бичачий брід (від окс – бик).
- А порося переростає у підсвинка, потім самичка – у льоху, кастрована самичка – свиня; кнур кастрований стає кабаном (рос. Боров). Кнур у смугастій піжамі – вепр (дикий кабан).
- Ягня зростає до ярочки, потім стає вівцею; самець – баран, а кастрований баран – валух або чувак.
- Ну, це вже ти загнула! Комусь іншому б не повірив.
- Козеня - кізочка французькою шевретка, коза - цап, козел.
- Щеня (цуцик) – пес, собака. Маленький пес – це ще й песець (той, що у кінці нашого тунелю).
- Курча стає куркою, буває квочкою; курка (кастрована) — пулярка; півень кастрований — каплун.
- Ну, Завертайло, ти тепер мовчи! Чия б корова мичала!
- Стоп! Не «мичала» - а мукала. Ану, згадайте, що робить коза?
- Мекає.
- Кінь?
- Ірже!
- Вівця?
- Бекає!
- Свиня?
- Рохкає, хрюкає, кувікає.
- Курка?
- Сокорить, кудкудакає, киркає. Півень – кукурікає.
- Гусак?
- Ґелґоче.
- Собака?
- Гавкає.
А чи задумувалися Ви, що свійські тварини, які першими стали жити поряд із людиною, отримали не однокореневі назви, а ті, які поселилися пізніше, утворили однокореневі назви: качка-качур-каченя; індик-індичка – індиченя; кіт – кішка – кошеня?
- Хто б подумав: з такими відомими словами швидко час збігає.

Я тут один момент для себе відзначила, раніше мені невідомий - про барана)))...  А як "каже" індик?

ОльгаТК

• Частый гость
  • **
« Reply #722 : 25 Листопада 2014, 14:42:04 »
Не так давно моя доня почала говорити перші слова. У нас з чоловіком виникла розмова - якою мовою розмовляти? Частина моїх знайомих розмовляє російською, частина - українською. Я виховувалась в сім'ї, де розмовляють українською з елементами суржику. В сім'ї чоловіка спілкуються російською. І мої батьки, і батьки чоловіка - вихідці з села, як і переважна більшість мешканців Чернігова. Згадала рядки Тетяни Пакалюк (до речі, довгий час працювала вчителькою в нашому місті, а зараз живе і пише у Львові):
"-- Який я в біса дєдушка?
Дванадцять літ дідусь!
В далекім місті,Лесюшка,
Ти обрусів,дивлюсь.
--Канчай,дєдуля,хмуріцца.
Дєсяткі лєт падряд
На гарадскіх-то уліцах
Па-рускі гаварят.
Нєт,я нє прінц с каронаю,
Я нос нє варачу,
Ліш бєлаю варонаю
Казацца нє хачу.
Начнут мєня павсюду
"Дєрьовнєй" абзивать,
Кагда па-украінскі
Я буду "розмовлять".
--Оце ми дожилися!--
Бракує діду слів.--
Соромимося мови
Своїх батьків й дідів..."
Я не проти того,щоб моя дитина на слух сприймала і розуміла російську мову. Але розмовляти я її вчу рідною українською мовою! До речі, чоловік мене повністю підтримав і перейшов на українську мову!

ОльгаТК

• Частый гость
  • **
« Reply #723 : 25 Листопада 2014, 16:14:38 »
Ласкаво просимо до нашої спільноти :-*
Дякую, залюбки :)

ОльгаТК

• Частый гость
  • **
« Reply #724 : 25 Листопада 2014, 18:09:10 »
Хіба зречеться мови
Англієць чи француз,
Хай навіть примусово?
Бо він не боягуз,
Не зрадник і не блазень,
Він--справжній патріот!
Такі ось патріоти
Й утворюють НАРОД.
НАРОД завжди єдиний:
У звичаях людей,
В історії країни,
У втіленні ідей.
Мабуть,тому й бідує
На Україні люд,
Бо розбрат скрізь панує,
Розподіл там і тут.
Історію сфальшовано,
Спотворено сповна,
І викреслені з пам'яті
Героїв імена.
Усюди--профанація
Та у "нікуди" рух.
Заслабла горда нація,
Збіднів народний дух.
Чужинець в Україні
Аж сімдесят років
Винищував коріння
Нащадків козаків.
Коли ж ми незалежність
Нарешті здобули--
Такими вже безликими
Й забитими були,
Що так і не звільнилися
Від страху і брехні.
Назад з жалем дивилися--
Тому й живем в багні!
Вже вільній Україні
Святкуєм двадцять літ
І двадцять літ стабільно
Шокуємо весь світ.
Бо вперто себе ділимо
На Захід і на Схід,
Бо владі сліпо віримо,
Що в шию гнати слід.
Від злиднів потерпаємо
Серед плодючих нив
І вперто обираємо
У Ради шахраїв,
Що совістю торгують
У роздріб та гуртом,
Посади,суд купують
(Із ріжками й хвостом).

Допоки говоритимем
На різних мовах ми
Й історію ділитимем--
Залишимось людьми
Безликими й нікчемними,
Без звичаїв, ідей,
Забитими і темними.
Прогноз невтішний цей.
Мов негри на плантаціях,
Пахатимем весь час.
А горде слово -- НАЦІЯ--
Хтось скаже не про нас.

mashenkal

• Звезда форума
« Reply #725 : 26 Листопада 2014, 09:50:04 »
У меня муж из Ровно. Там все на украинском говорят. Когда приезжаем туда, то тоже на украинском общаемся. Дома с детьми и между собой стараемся на украинском, читаем украинские книжки. Но на улице все дети говорят на русском, в саду тоже, хоть воспитатели и на украинском. В итоге дите говорит на суржике. Ерунда какая-то получается и бороться с этим пока бесполезно.

РЕПЕТИТОР ПО АНГЛИЙСКОМУ

Valeria

• Звезда форума
  • 0638817889 Ніна
« Reply #726 : 26 Листопада 2014, 14:38:56 »
я теж з Рівного і можу сказати що не всі там по Українськи говорять, в мене там є багато друзів і знайомих які розмовляють російською, лише тому що в сімї так розмовляють

моя доня в основному по російськи говорить але прекрасно розуміє що я їй кажу, підросте і сама вирішить як їй краще, маму мою бабуся називає а чоловіка - бабушка

недавно в садочку була ситуація, забирала доньку і завжди питаю що вони малювали (на листочку висів будиночок а на ньому цяточки жовті), вона мені каже : "кошки", я перепитала рази три, бо незрозуміла де там кошки, а вона мені каже: "МАМА віконечка", тільки тоді я допетрала що там за кошки  :))

так що дітки собі добре все зеають  ;)

Aliexpress в ЛС

mashenkal

• Звезда форума
« Reply #727 : 26 Листопада 2014, 14:46:59 »
я теж з Рівного і можу сказати що не всі там по Українськи говорять, в мене там є багато друзів і знайомих які розмовляють російською, лише тому що в сімї так розмовляють

моя доня в основному по російськи говорить але прекрасно розуміє що я їй кажу, підросте і сама вирішить як їй краще, маму мою бабуся називає а чоловіка - бабушка

недавно в садочку була ситуація, забирала доньку і завжди питаю що вони малювали (на листочку висів будиночок а на ньому цяточки жовті), вона мені каже : "кошки", я перепитала рази три, бо незрозуміла де там кошки, а вона мені каже: "МАМА віконечка", тільки тоді я допетрала що там за кошки  :))

так що дітки собі добре все зеають  ;)
;D
ну у мене свекруха теж з Росії. вона розмовляє російською і їй досі важко читати по-українські. чоловік ходив в російську школу, а його сестра вже ходила в українську. і вона розмовляє українською. у нас там теж є знайомі, які розмовляють російською, але більшість українською. не так як тут в Чернігові

РЕПЕТИТОР ПО АНГЛИЙСКОМУ

Valeria

• Звезда форума
  • 0638817889 Ніна
« Reply #728 : 26 Листопада 2014, 16:24:23 »
;D
ну у мене свекруха теж з Росії. вона розмовляє російською і їй досі важко читати по-українські. чоловік ходив в російську школу, а його сестра вже ходила в українську. і вона розмовляє українською. у нас там теж є знайомі, які розмовляють російською, але більшість українською. не так як тут в Чернігові
тут співвідношення йде в Чернігові відсотків 80 розмовляють російською, а в Рівному приблизно стільки ж Українською, навіть несказала б що чистою, ближче до суржику, Волинська область набагато чистіше розмовляє  :)

Aliexpress в ЛС

mashenkal

• Звезда форума
« Reply #729 : 26 Листопада 2014, 20:07:23 »
Ну все одно чистіше ніж тут ті, що з області розмовляють, тут суржик навіть більше до білоруського

РЕПЕТИТОР ПО АНГЛИЙСКОМУ

Funtic

• Звезда форума
« Reply #730 : 27 Листопада 2014, 09:38:18 »
 как-то Фарион сказала "Це мова землі" Неповторимы диалект. Так как на Черниговщине не говорят не где больше. Если не брать города, то в  селах говорят больше на украинско-белорусском с определенным произношением (хвортка, піеч -наголос на і), а российского  меньше.

Tanichka

• Звезда форума
« Reply #731 : 27 Листопада 2014, 14:12:13 »
как-то Фарион сказала "Це мова землі" Неповторимы диалект. Так как на Черниговщине не говорят не где больше. Если не брать города, то в  селах говорят больше на украинско-белорусском с определенным произношением (хвортка, піеч -наголос на і), а российского  меньше.
Чернігівщина це не тільки Ріпкинський, Городнянський, Щорський, Новгород-Сіверський, Семенівський райони, де говорять так, я Ви сказали. Якщо взяти Іянянський, Борзнянський, Талалаївський, Варвинський, Прилуцький, Ніжинський райони, то там розмовляють типовим українським суржиком без білоруських слів.

ОльгаТК

• Частый гость
  • **
« Reply #732 : 27 Листопада 2014, 15:10:04 »
Щоб стати громадянином Литви потрібно здати екзамен з державної мови і конституції, громадяни мають великі привілегії над негромадянами. А в Україні багато хто має українське громадянство і не вміє зв'язати два слова державною мовою, при цьому користується всіми благами, отримує пенсії і різні соцвиплати з державного бюджету і обсирає все українське і молиться на Росію. Якось не правильно. Треба подати ідею для законотворців

mashenkal

• Звезда форума
« Reply #733 : 27 Листопада 2014, 15:20:48 »
Щоб стати громадянином Литви потрібно здати екзамен з державної мови і конституції, громадяни мають великі привілегії над негромадянами. А в Україні багато хто має українське громадянство і не вміє зв'язати два слова державною мовою, при цьому користується всіми благами, отримує пенсії і різні соцвиплати з державного бюджету і обсирає все українське і молиться на Росію. Якось не правильно. Треба подати ідею для законотворців
це нормально для кожної європейської країни знати свою мову і вільно володіти нею.

РЕПЕТИТОР ПО АНГЛИЙСКОМУ

Дивна

• ★SuperStar★
  • (093)456 9443 viber, Оксана
« Reply #734 : 27 Листопада 2014, 15:52:15 »
 і не тільки європейської  ;)