Ганна Черкаська з ФБ
Словечка наші...
- Та я – з діда-прадіда козак, мої пращури ворогів завертали, тому навіть прізвище наше Завертайло, не те, що у декого... - знову почав гоноритися Санько.
- Саню, я ж тебе просила зазирнути у словник Грінченка і подивитися значення слова «завертайло»! – не втрималася я. Завертайло, той, хто завертає стать коня, перетворює жеребця на мерина. Санько не чекав від мене такої «підляни», тому почав червоніти й глибоко дихати.
- Чуєш, Володимирівно, значить так: мале – це жеребчик, виростає кінь або мерин, вона – кобила. А хто ж тоді лошак?
- Лошак, це покруч — гібрид жеребця та ослиці.
- А мул?
- Мул – покруч, одержаний від самиці коня та самця віслюка.
- Так, значить народжується теля, з нього виростає теличка, потім корова; з нього бичок, кастрований – трудяга віл; буга́й — некастрований бик, плідник. До речі, нашу землю інколи величають Тавридою, від - тавр – бик; звідси литаври - натягнута шкура бика; довбиш - козак, який б`є у литаври, тулумбаси. А відомий у світі навчальний заклад Оксфорд - бичачий брід (від окс – бик).
- А порося переростає у підсвинка, потім самичка – у льоху, кастрована самичка – свиня; кнур кастрований стає кабаном (рос. Боров). Кнур у смугастій піжамі – вепр (дикий кабан).
- Ягня зростає до ярочки, потім стає вівцею; самець – баран, а кастрований баран – валух або чувак.
- Ну, це вже ти загнула! Комусь іншому б не повірив.
- Козеня - кізочка французькою шевретка, коза - цап, козел.
- Щеня (цуцик) – пес, собака. Маленький пес – це ще й песець (той, що у кінці нашого тунелю).
- Курча стає куркою, буває квочкою; курка (кастрована) — пулярка; півень кастрований — каплун.
- Ну, Завертайло, ти тепер мовчи! Чия б корова мичала!
- Стоп! Не «мичала» - а мукала. Ану, згадайте, що робить коза?
- Мекає.
- Кінь?
- Ірже!
- Вівця?
- Бекає!
- Свиня?
- Рохкає, хрюкає, кувікає.
- Курка?
- Сокорить, кудкудакає, киркає. Півень – кукурікає.
- Гусак?
- Ґелґоче.
- Собака?
- Гавкає.
А чи задумувалися Ви, що свійські тварини, які першими стали жити поряд із людиною, отримали не однокореневі назви, а ті, які поселилися пізніше, утворили однокореневі назви: качка-качур-каченя; індик-індичка – індиченя; кіт – кішка – кошеня?
- Хто б подумав: з такими відомими словами швидко час збігає.
Я тут один момент для себе відзначила, раніше мені невідомий - про барана)))... А як "каже" індик?