Чернігівський форум про дітей

Автор Тема: Вы слыхали или нет? Новости.  (Прочитано 5135078 раз)

0 Користувачів і 62 Гостей дивляться цю тему.

Ивон

• Звезда форума
  • Стать: Жіноча
  • Если молчу и не возражаю - значит я сплю!
Re: Вы слыхали или нет? Новости.
« Reply #86010 : 22 Січня 2021, 20:51:09 »
Стало цікаво, як же правильно називати жінок-мешканок Чернігова українською мовою.
І знайшла таку цікаву статтю: https://news.24tv.ua/ru/yak_nazivati_zhiteliv_riznih_mist_ukrayini_vid_gorishnih_plavniv_do_krivogo_rogu_n1314909
Особливо сподобалось про мешканок Кривого Рогу. :)
А Чернігів – чернігівці, чернігівчани. Відповідно правильно і чернігівки і чернігівчанки.
А меня прям бесит когда говорят "чернiгiвка" это для меня как индейка вместо индианка.
Слова из песни не выкинешь, но можно выкинуть песню

Марfуша

• Модератор
  • ★SuperStar★
« Reply #86011 : 22 Січня 2021, 20:52:01 »
А "киянка" вже не вживається?
все правильно, киянка і киянин  ;)

А ещё многим некомфортно подчиняться всяким неписаным правилам, таким как бросать мусор в мусорку, не шуметь после 23.00 . Зачем мы боремся с подобным, мы же тем самым совершаем акт насилия над людьми! Им некомфортно! :-\
это уже неактуально, шум запрещен после 22 часов

таняz

• Гість
« Reply #86012 : 22 Січня 2021, 22:26:34 »
проблеми з українською мовою ;D
https://www.youtube.com/watch?v=xtpwROWx7SM
До речі , в ЦНАПі нашому є ресепшн чи ресепшен, так і підписано :))по-старому - це реєстратура називалося
« Останнє редагування: 22 Січня 2021, 22:35:05 від ТаняСонце »

Kurabiye

• Звезда форума
« Reply #86013 : 22 Січня 2021, 23:21:00 »
а що це все про мову та про мову?
а чому тиша щодо притулків для старих та хворих людей? це після трагедії в Харкові
чи я пропустила?

Танюшина мама

• Звезда форума
  • Лена — Мегацентр
« Reply #86014 : 22 Січня 2021, 23:31:55 »
а чому тиша щодо притулків для старих та хворих людей? це після трагедії в Харкові
чи я пропустила?
Так про укр язык всегда интереснее - сколько лет это длится... и всегда одно и то же.
Про рус язык столько не пишут. Многих просто он раздражает.
Разные остатки из СП https://rebenok.cn.ua/index.php?topic=155063.0

Танюшина мама

• Звезда форума
  • Лена — Мегацентр
« Reply #86015 : 22 Січня 2021, 23:35:52 »
проблеми з українською мовою ;D
https://www.youtube.com/watch?v=xtpwROWx7SM
Дизель - красавчики  :D
Разные остатки из СП https://rebenok.cn.ua/index.php?topic=155063.0

mamanya

• ★SuperStar★
  • Великими стали многие учителя, воскрес—только Один
« Reply #86016 : 22 Січня 2021, 23:39:34 »
чи я пропустила?
чего тишина? Уже дано распоряжение  шерстить все гос. и частные. После пожара в дет.лагере тоже всех проверяли, а есть ли толк
Роза Марковна, за шо Вы сейчас мечтаете больше всего?
— Больше всего я мечтаю за платье…
— За новое платье?
— Нет, не за новое – за влезть в старое…

Kurabiye

• Звезда форума
« Reply #86017 : 23 Січня 2021, 00:20:57 »
Так про укр язык всегда интереснее - сколько лет это длится... и всегда одно и то же.

про мову цікавіше ніж про проблему існування та функціонування системи будинків для людей похилого віку?
та ну )) оно який можна срач влаштувати на тему - падлюки, здали батьків, спекалися, викинули на поталу чужим людям

Цитувати
Про рус язык столько не пишут. Многих просто он раздражает.
судячи з коментів, є немало людей, яких дратує українська мова
так шо він-він

Тося

• ★SuperStar★
« Reply #86018 : 23 Січня 2021, 08:11:50 »
Не совсем понимаю, что даст показательная проверка всех домов по уходу за пожилыми,если харьковский был нелегальным заведением , знчт, ему подобные в список проверяющихся не войдут

Tanichka

• Звезда форума
« Reply #86019 : 23 Січня 2021, 09:25:35 »
Епоха бідності у деяких скінчилася, повертаємося у кримінальні 90-ті (полковник "Альфи" СБУ затриманий за підозрою у підготовці вбивства генерала СБУ Наумова). І ці люди відповідають за безпеку країни.  :walldash:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5182138615159726&id=100000909172681

LIDO

• ★SuperStar★
« Reply #86020 : 23 Січня 2021, 09:58:18 »
чи я пропустила?
Думаю, тишина потому, что эта проблема - приют для пожилых - не слишком актуальна для большинства форумчанок. Или финансы, или моральные принципы, не позволяют им даже думать о таком заведении. Это, больше, характерно для богатых людей - сдать своих родителей в заведения подобного рода. Вот они и будут больше всего возмущаться и кипишевать.... :D
А, насчёт больших пожаров, кроме лагеря и этого приюта, насколько я помню, был же ещё пожар в Одессе, где гостиницу сделали в бывшем трамвайном ангаре. Без окон номера были, зато дешёвые....

abvshka

• ★SuperStar★
« Reply #86021 : 23 Січня 2021, 11:02:56 »
Я русскоговорящая и думаю на русском. Но я живу в государстве, именуемом Украина. И для меня как раз непонятным и нелогичным является именно то, почему вокруг не звучит  украинский язык. А не то, что наконец-то его будет слышно.
На китайском никто не заставляет разговаривать.
Нужно прививать любовь к языку, нужно, чтобы люди гордились, что они украинцы. Если будет много хороших книг, фильмов, театральных постановок, сериалов, развлекательных передач... на украинском языке - люди с удовольствием будут читать, смотреть, учить украинский язык. Все должно быть добровольно, запреты и штрафы дают обратный эффект. Люди не хотят и не должны жить в страхе, что их уводят с работы за то, что они пока не готовы перейти на украинский язык.
Для вас непонятно и нелогично, ок, почему вы пишете на русском? Почему люди не начинают с себя?
Запомни правило трёх "Н" -
НЕТ НИЧЕГО НЕВОЗМОЖНОГО!

Natamisch

• Частый гость
  • **
« Reply #86022 : 23 Січня 2021, 11:27:33 »
Хоспади. Хто ж Вас так налякав тим українським? Чи може когось вже звільнили? Впевнена, що нікого не звільнять і жодних інших тортур застосовувати не будуть. Коли вводили мовні квоти на телебаченні і на радіо, згадайте, як завивали незгодні. І кінотеатри закриються, і ніхто перекладати фільми не буде, бо це нерентабельно, і радіостанції закриються, бо нема української естради. А вийшло навпаки. І кінотеатри чудово працюють з фільмами і мультиками в українському перекладі, і серіали українські з"явились (не гірші за імпортні) і класних українських груп суттєво побільшало. Он навіть Вінник свою "Вовчицю" на двох мовах заспівав :). Так що не кіпішуйте, хто принципопо не хоче переходити на українську - того і не змусять, а кому великої різниці нема - той і проти не буде.   

abvshka

• ★SuperStar★
« Reply #86023 : 23 Січня 2021, 11:37:23 »
Больше кипишуют те, кто выступает за этот закон. В Конституции все четко написано и этого вполне достаточно, чтобы всем было хорошо.
Запомни правило трёх "Н" -
НЕТ НИЧЕГО НЕВОЗМОЖНОГО!

Kurabiye

• Звезда форума
« Reply #86024 : 23 Січня 2021, 11:38:32 »
Думаю, тишина потому, что эта проблема - приют для пожилых - не слишком актуальна для большинства форумчанок. Или финансы, или моральные принципы, не позволяют им даже думать о таком заведении. Это, больше, характерно для богатых людей - сдать своих родителей в заведения подобного рода. Вот они и будут больше всего возмущаться и кипишевать.... :D
все залежить від поняття "багаті" люди. Судячи з родичів згорівших старих, вони явно не мільонери, а такі собі середнячки, яких повно на вулиці
щодо моральних принципів - то теж можна поговорити - що краще віддати в гарні умови стару людину з деменцією під догляд медпрацівникам, яка становить загрозу і собі і оточуючим, чи страждати, тихо її ненавидячи і чекаючи її смерті, розриватися між роботою (чи кидати її), хворим та сім'єю