Тамара Горіха Зерня
У мене є підозра, що наступного року школа недорахується учнів.
Ми всі в одному човні, спостерігаємо за організацію дистанційного навчання на час карантину. І цей затяжний експеримент багатьом відкриває очі, до кривавих сліз.
Так рраз – і відпало все, що здавалося невід’ємним і нерушимим. Відпали батьківські «тройки», комітети і ради, відпали «випускні» з першого, четвертого, дев’ятого і одинадцятого, відпали класні і шкільні фонди. (Але це не точно).
Вже не суттєво, у якому одязі твоя дитина, що у неї на голові, чи користується вона косметикою і чи є у неї мобільний. Вже ніхто не говорить про виховну функцію школи, уже вчителька не «друга мама». Виявилося, все що нам потрібно – це чітка відповідь на запитання. Який конкретно об’єм інформації мають засвоїти діти за певний час, і як оцінити їхні знання.
Ми випилюємося із батьківських чатів, не в силах зізнатися самим собі. Невже ця жменька спорадичної, неузгодженої, неперевіреної і хаотичної інформації – це все? Це той сухий осад, заради якого дитина щоранку піднімається о шостій годині, і на це вона витрачає роки життя?
Давно я не читала стільки розгублених і страшних роздумів про школу. Наприклад, коли вчитель не може оцінити тести, підписані ніками, бо анонімність збиває всі настройки, і незрозуміло, хороший чи поганий хлопчик розв’язав ось ці задачі. Або коли уроки у зумі стискаються до п’ятнадцяти хвилин, а далі іде відчайдушна пробуксовка, бо зникли вставки, ліричні відступи, дисциплінарні паузи, весь той шлак, яким забивався навчальний час.
«Школа – це місце зберігання дітей на час роботи батьків», пише в коментарях непогана і чесна вчителька.
Висиджуючи ці тижні вдома зі своїми нащадками, спостерігаючи за ними, заглядаючи у їхні зошити і вайбер, ми розуміємо, що так бути не може. Що це не те, щоб б ми хотіли для своїх розумних, цікавих, творчих дітей. Що ці кайданки, які ми так довго тягнули на своїх ногах, і які звикли вважати навчальним процесом, як не прикро, взагалі ні на що не впливають, і абсолютно точно не роблять малих більш успішними, конкурентними чи пристосованими до світу.
Ви просто подивіться на цей світ, до нього неможливо пристосуватися, він змінюється кожних півроку. І я поняття не маю, у якому ми світі прокинемося наступної осені, але знаю, що давно мені не було так незатишно. Що, скажіть будь ласка, робити з цим прикрим відкриттям?