Знаєте, на деяких сайтах, користувацька аудиторія яких живе в різних країнах і, відповідно, може мати кардинально різні погляди на історію, політику, мовну ситуацію в країні тощо, введені певні правила. Згідно цих правил, будь-які висловлювання, що провокують міжнаціональну ворожнечу, ображають співрозмовника за расовою, національною, релігійною або ж навіть мовною приналежністю, і виникнення дискусій, подібних до тієї, котра триває у цій темці вже декілька сторінок, карається БАНом для авторів висловлювань або ж обмеженням їх можливостей у спілкуванні на сайті на певний проміжок часу. Судячи з усього, такі правила скоро знадобляться і нашому форуму. (Якщо вже є, і хтось бачив, де вони прописані, то киньте цитату чи посилання на них тут, щоб всі ми ще раз для себе їх перечитали). Та і флуд не по темі теж якось не в тему

(тут вже пробачте за каламбур

).
І стосовно висловлювань з приводу трактування історії і ролі ієї чи іншої мови у суспільстві. Не забувайте, що всі ми живемо в країні, де вже не перший рік тривають бойові дії, відлуння яких у тій чи іншій мірі відчуває кожен. Тому будьте готові до того, реакція на висловлену вами думку (якою в б вона не була) може бути більш бурхливою, ніж була б ще років 5 тому. І сприймайте це спокійніше.
А ще, у звязку ситуацією в країні, є певні зміни у законодавстві, пов'язані з запобіганням сепаратизму, врегулюванням мовного питання, статусом державної мови і мов нацменшин (тут є ще й Конституція, норми якої аж ніяк не порушуються цими змінами, як би їх не трактували). Тому, перш ніж сперечатися, іноді просто трохи задумайтесь, і якщо вже хочеться щось сказати, то обирайте формулювання аби не образити співрозмовника(-ів).
Вибачайте за моралізаторство. Можете погоджуватися, а можете і "закидати мене тапками", якщо щось не подобається, але якось так. Це просто моя думка і мої враження від "мовної дискусії" в темці.