сорри, кому на мозоль, но лучше не скажешь

я не сильна в церковных должностях, парафиях и прочем, я иду туда, куда мне хочется... либо не иду, когда вижу перебор человеческих качеств, как по мне неприемлемых для священника
но вот полностью согласна со словами Ян Собіло
"Коли до мене звертається людина, щоб здійснити похорон, ми не уточнюємо, якої вона конфесії, бо навіть, якщо вона була нехрещена, можливо, перед смертю вона бажала похреститись. Тільки Бог знає, що у людини в серці було. Хіба що людина особисто перед смертю просила не ховати її за християнським обрядом. Навіть, якщо людина скоїла самогубство, ми беремо участь у похованні.
Я не маю права, як священник осудити людину, тільки Бог знає її віру, можливо в останню хвилину вона розкаялась у своєму вчинку. Ми можемо помолитися і за мусульманина та буддиста, бо Бог є єдиним і всі ми брати і сестри: і православний, і протестант, і навіть атеїст. Православні звертаються до нас для відспівування померлих і ми це робимо. Для мене православні є такими самими християнами, як і мої парафіяни, тому я буду за них молитися"
https://glavcom.ua/country/society/moskovska-cerkva-pishla-proti-jevangeliya-svyashchennosluzhiteli-riznih-konfesiy-komentuyut-skandal-u-zaporizhzhi-464925.html