Чернігівський форум про дітей

Автор Тема: Вы слыхали или нет? Новости.  (Прочитано 5197734 раз)

0 Користувачів і 11 Гостей дивляться цю тему.

nato4ka1977

• Звезда форума
  • Стать: Жіноча
  • 0шість3-47-6два 5-37
Re: Вы слыхали или нет? Новости.
« Reply #33765 : 23 Квітня 2017, 17:38:48 »
дякую :daisy: так, деякий час тому я стала спілкуватись українською. і не тільки на форумі. розмовляю теж. і всім так само незвично, бо ж раніше  я спілкувалась російською.
якось молодша донька прийшла зі школи і спитала, чому ми розмовляємо російською. мені, чесно кажучи, стало соромно. спочатку я на фейсбуці  почала українською спілкуватись, а потім там же в когось прочитала: який сенс спілкуватись українською в інтернеті, якщо ти розмовляєш російською. от і прийняла таке рішення з мовою. хоча поштовхів до цього в мене було багато. я ж і родом з Волинської області, де розмовляють українською. і там я завжди просто автоматично на неї переходило. повітря там таке, чи що :D  місцеві навіть завжди дивувались, що в мене і вимова їхня.
якось так.
а на форумі я пам`ятаю, як Аня (Одрі) перейшла на українську. я ще тоді замислилась над цим питанням. Аліна (Меланжик) теж спілкується українською. це дуже приємно :daisy:
Оксана, я теж з Волинської  :beer: там тільки українською спілкуюся, дома також, а от на роботі доводиться російською, всі програми на рос мові, документація, начальство російськомовне, особливо немає вибору. Та і клієнти також переважно російськомовні. На фейсбуці у мене багато співрозмовників із-за кордону, вони не розуміють української взагалі, навчалися у союзі ще, їм легше російською.
У п"ятницю намагалась розмовляти тільки українською на роботі. Дуже приємно було, коли клієнти також переходили на укр мову і намагалися розмовляти правильно  :daisy:
Я думаю, дівчата, що без різниці якою мовою ми спілкуємося, головне взаємоповага. Але державну мову треба вивчати однозначно.
Схемы А-строчка,МикаА http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=86912.0
Бисер PRECIOSA http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=97993.0
Схемы АртМиллениум  http://rebenok.cn.ua/index.php?topic=92607.0

Дивна

• ★SuperStar★
  • (093)456 9443 viber, Оксана
« Reply #33766 : 23 Квітня 2017, 17:41:00 »
 :beer:  повністю згодна :daisy:

LIDO

• ★SuperStar★
« Reply #33767 : 23 Квітня 2017, 17:43:24 »
я все життя прожила в Чернігові, в сім`ї всі завжди спілкувались і зараз спілкуються російською. от тільки коли до бабусі їздила у Волинську область, там душа співала. школу закінчувала російськомовну. пам`ятаю, як здавала іспит в 9 класі в історії України (її тільки почали тоді вивчати). викладали нам її російською, а підручник був українською. декілька учнів, і я у їх числі, писали реферату на задану тему, потім їх захищали. я така виходжу до доки і питаю: а можна на українській мові? це був 1993 рік :o вчителі в шоці були :D

доречі, 19 квітня був місяць, як я остаточно перейшла на українську.
Як добре, коли є де чути українську мову, та є з ким спілкуватися нею. На жаль, в моєму оточенні нема нікого україномовного. Ні серед моїх родичів, ні серед сусідів, ні в жодній з фірм де я працювала НІХТО не розмовляє українською! Тож практики розмови українською я не маю. Й потреби у цьому, доки що, ні разу не відчувала.

таняz

• Гість
« Reply #33768 : 23 Квітня 2017, 17:46:15 »
Я теж росіянка за походженням. Моє дитинство та юність були за радянських часів. В мене нема жодного родича у селі! Ні бабусі, ні дідусі мої не народжені та не проживали у селі. Мій батько - військовий. Тож частину шкільного навчання я перебувала за межами Украіни. Та й іншу частину шкільного буття була звільнена від вивчення української мови.
Але ж не розмію тих, хто перебуваючи постійно на Вкраїні - не вміє розмовляти, читати або писати українською.  ::)
Хоча, все одно, коли я розмовляю українською - при цьому спершу думаю російською. Поважаю обидві мови. Але легша для мене - все ж таки російська.
А  на історичному п'ять років українською навчались? Значить у Вас перевага перед селянами, які не отримали вищої освіти.
В сільських школах здебільшого всі предмети викладаються на низькому рівні (виключення , певна річ, теж зустрічаються) і ставлення дітей і їхніх батьків теж.
« Останнє редагування: 23 Квітня 2017, 17:49:44 від ТаняСонце »

Kateryna

• ★SuperStar★
« Reply #33769 : 23 Квітня 2017, 17:47:15 »
Многие потому и говорят по-русски, стесняясь выдать свое сельское происхождение. И только дома, с родителями, друзьями, бабушками-дедушками говорят на так называемом суржике, который в городе ругают. Таковы реалии.

о как вы правы!
а потом среди дня как встретит родню, да как польется язык родной :D таки уши вянут :wacko: и спрашивается в задаче - а не проще ли на украинском базарить начинать ???
Вайбер 0937717795 Катя

таняz

• Гість
« Reply #33770 : 23 Квітня 2017, 17:53:18 »
Я в 2012 году предложила перейти в день укр. мови на общение на форуме на украинском, меня зафукали тогда.
Я на работе на украинском - всегда, на форуме - по настроению

таняz

• Гість
« Reply #33771 : 23 Квітня 2017, 17:56:59 »
о как вы правы!
а потом среди дня как встретит родню, да как польется язык родной :D таки уши вянут :wacko: и спрашивается в задаче - а не проще ли на украинском базарить начинать ???
А если они не знают литературного украинского? А  укр. суржик мало кому слух ласкает, пусть уже па-черниговски гуторят.

LIDO

• ★SuperStar★
« Reply #33772 : 23 Квітня 2017, 17:57:34 »
А  на історичному п'ять років українською навчались? Значить у Вас перевага перед селянами, які не отримали вищої освіти.
В сільських школах здебільшого всі предмети викладаються на низькому рівні (виключення , певна річ, теж зустрічаються) і ставлення дітей і їхніх батьків теж.
На історичному факультеті перший рік ми навчалися російською. Лише на другому курсі, як раз після путчу, усіх преподів силомиць примусили викладати українською! Ой, скільки ж було незадоволення увесь рік!  :walldash: Майже 90% студентів не розуміли того, що їм викладалося українською! Усі були в шоці! Декотрі студенти спочатку конспектували лекції українською, потім дома їх перекладали, щоб зрозуміти. А на практичних заняттях все одно відповідали усі російською....... ::)

Kateryna

• ★SuperStar★
« Reply #33773 : 23 Квітня 2017, 18:06:09 »
А если они не знают литературного украинского? А  укр. суржик мало кому слух ласкает, пусть уже па-черниговски гуторят.

да ну, в школе-училище-универе - ну хоть слышали
тут больше эффект стада - мы гарадские
Вайбер 0937717795 Катя

таняz

• Гість
« Reply #33774 : 23 Квітня 2017, 18:09:42 »
На історичному факультеті перший рік ми навчалися російською. Лише на другому курсі, як раз після путчу, усіх преподів силомиць примусили викладати українською! Ой, скільки ж було незадоволення увесь рік!  :walldash: Майже 90% студентів не розуміли того, що їм викладалося українською! Усі були в шоці! Декотрі студенти спочатку конспектували лекції українською, потім дома їх перекладали, щоб зрозуміти. А на практичних заняттях все одно відповідали усі російською....... ::)
мне на 8 лет меньше, чем Вам и я тоже русскую школу закончила и только в педе у меня все предметы начали преподаваться на украинском, тоже где-то полгода дискомфорт был, а потом приивыкли

таняz

• Гість
« Reply #33775 : 23 Квітня 2017, 18:14:38 »
да ну, в школе-училище-универе - ну хоть слышали
тут больше эффект стада - мы гарадские
"Чули" і "вільно володіють" - різні речі.
А щоб вуха відпадали від того, що вони "чули", теж нікому не потрібно....

Анника

• Звезда форума
« Reply #33776 : 23 Квітня 2017, 18:19:38 »
"Грабить страну в вышиванке - патриотизм?" Известный артист указал на важный нюанс
https://www.obozrevatel.com/show/news/96701-grabit-stranu-v-vishivanke-patriotizm-izvestnyij-artist-ukazal-na-vazhnyij-nyuans.htm

LIDO

• ★SuperStar★
« Reply #33777 : 23 Квітня 2017, 18:26:14 »
мне на 8 лет меньше, чем Вам и я тоже русскую школу закончила и только в педе у меня все предметы начали преподаваться на украинском, тоже где-то полгода дискомфорт был, а потом приивыкли
Ну, я ж, например, украинского не учила ВООБЩЕ. Я от него освобождена была. И, тем не менее, для меня совсем не сложно было, когда лекции стали читаться на украинском. Я слушала на украинском, а конспектировала сразу, автоматом, на русском. Кроме того, отвечать нам разрешали все равно по русски. И паники наших студентов не понимала.  ??? А паниковали, кстати, больше всего те, кто украинский учил в школе! При этом для них, почему-то, лекции на украинском давались очень тяжело!

таняz

• Гість
« Reply #33778 : 23 Квітня 2017, 18:35:20 »
Ну, я ж, например, украинского не учила ВООБЩЕ. Я от него освобождена была. И, тем не менее, для меня совсем не сложно было, когда лекции стали читаться на украинском. Я слушала на украинском, а конспектировала сразу, автоматом, на русском. Кроме того, отвечать нам разрешали все равно по русски. И паники наших студентов не понимала.  ??? А паниковали, кстати, больше всего те, кто украинский учил в школе! При этом для них, почему-то, лекции на украинском давались очень тяжело!
[/quot
А во время уроков украинского Вы в классе находились? Значит в ненавязчивой атмосфере познавали язык ;D
У нас тоже была  в классе девочка  дочь военного, так она сама изъявила желание учить украинский, мы на нее как на героиню смотрели

Дивна

• ★SuperStar★
  • (093)456 9443 viber, Оксана
« Reply #33779 : 23 Квітня 2017, 18:36:33 »
Як добре, коли є де чути українську мову, та є з ким спілкуватися нею. На жаль, в моєму оточенні нема нікого україномовного. Ні серед моїх родичів, ні серед сусідів, ні в жодній з фірм де я працювала НІХТО не розмовляє українською! Тож практики розмови українською я не маю. Й потреби у цьому, доки що, ні разу не відчувала.
так і в моєму немає :-[