Дівчата, от зараз мене "тапками закидаєте", але ви самі себе почитайте, що ви пишете

Маму, конечно, я бы за такое по голове не погладила. Но у меня у самой такой же малой. Вечно всех толкает, все забирает. Я и ору и ругаюсь и по попе получает, но ничего не меняется! Мне всегда стыдно за поведение сына, но ничего сделать не могу.
Почитала, и мне аж стыдно стало, у меня малая тоже не особо церемонится, луплю, ругаю, рассказываю - без толку
.. она не трогает страших и ровестников только малышню, и не дай всевышний кто-то с мелочи к ее велику ,ведру, машинки и т.д. подойдет и позарится поиграть - и лопаткой огреть может и толкнуть и все что угодно
хз как с этим бороться, пока борюсь с тем, что с малышней не контактируем - к старшим идем, с ними ни какой агресии - ка шелковые, всем делимся, и не возникаем даже словестно, или если уже попали к малявкам, то я церберам стою рядом и всех мам предупреждаю, когда их дети, что-то хотят у нас взять без спроса, что мы не в адеквате
а что делать
....
Ви діток значить можете "лупнути" (вірю, що це одиничні випадки, і я впевнена, що ви гарні мами насправді) - тоді дитина собі думає - чому Я НЕ МОЖУ когось вдарити, якщо мені поведінка чиясь не подобається? Замкнуте коло, ми часто самі його для себе створюємо.
Я років до трьох малого могла по попі вдарити, чи навіть пізніше. Звичайно, не просто так, а лише коли заслуговував

Але потім побачила, що він так само ставитись починає до дітей інших, навіть до нас з чоловіком

Йому зараз 4,4 рочки, і д оцих пір не можемо його відучити, коли дуууже злиться, може вдарити чи подряпати людину, дякувати Богу, це відбувається все рідше.
Я перестала так малого "наказувати" під впливом парочки передач, роликів проти жорстокості батьківської (ще раз кажу, я не називаю вас, і себе жорстокими, ми не б'ємо дітей до синяків, але самооцінка дитяча - така ніжна, і тендітна річ, що понизити її, знищити на корню дуже легко

Ми можемо самі не помітити, як це зробимо

Тираду накатала, так?

просто подумайте ще раз, можливо ми самі щось робимо неправильно?
Оля, а щодо того, щоб "попереджувати" - при дитині я б такого не робила

вона все чує ,розуміє все... ми вчились ділитись на прикладі казок, мультиків, на прикладі інших діток - на позитивному прикладі.