Дівчата, допоможіть вирішити суперечку з невісткою моєю
Недавно розмова зайшла про росіян-українців, прозвучала фраза "малий у вас "кацап", бо тато його (мій чоловік) такий же
Одразу скажу - чоловік мій народився і все життя в Україні живе, тато його з Росії, мама з України, та вони з братом себе вважають росіянами за національність - -Бог з ними, та при чому тут моя дитина?
Я народилась, все життя в Україні живу, тото мій і мама - також, далі в принципі намішано (бабусі-дідусі, і т.д. з Росії деякі). Поясніть мені, хто правий? Ми говоримо НЕ ПРО ГРОМАДЯНСТВО, а про національність.
На моє логічне (як на мене) питання "А якщо у мене в 5му поколінні дідусь араб, і його нащадки - лише чолдовіки (адже за ними визначається національність), то я арабка???!!! " прозвучав лише сміх
Хочу в цьому розібратись, суто задля себе і свого сина. Для мене це принципове питання, так як "проросійські загони" зі сторони брата чоловіка та невістки - не рідкість 
В слов'янських народів успадковування національності за статевою ознакою не є характерним. В деяких етнічних груп дійсно національність дитини визначається строго за національністю матері (в євреїв) чи батька (народи арабського світу). В Радянському Союзі з 1975 року - коли була паспортна реформа - (та й потім в Україні, - аж доки цю графу не вилучили) людина, коли отримувала паспорт у 16 років, сама вибирала, виходячи з національностей своїх батьків, собі національність. Стосовно вибору національності "за батьком" - то ніяких цьому достовірних підтверджень (ні юридичних, ні "побутово-узаконених"); люди, які схиляються до цієї точки зору, на запитання: "Чому вважаєте,що національність визначається "за батьком"?", відповідають: "Ну, так прийнято...", але не можуть уточнити, ким саме "прийнято"

. (Якщо я помиляюся - виправте мене, будь ласка; ніяких документальних підтверджень не знайшла).
Стосовно хромосом-носіїв спадкової інформації. Звичайно, в цьому процесі беруть участь ВСІ хромосоми (а не лише Х чи У). Як легко було б боротися зі спадковими хворобами! - народжуй тільки дівчаток й живи без проблем...Тому однозначної відповіді на запитання про національність дитини, народженої не в мононаціональній родині, бути не може. Як виховаєте, тим себе й ідентифікує.
А невістка хай своїми дітьми переймається; її домисли про національність Вашого сина позбавлені юридичних та будь-яких інших підстав

.