Сподіваюсь, що інформація, яку я викладу нижче, буде корисною.
Читаю різні теме форуму, в яких обговорюються питання лікування-обстеження-нагляду за дітьми, які мають різного роду проблеми зі здоров'ям. Хочу привернути увагу мам до проблеми дитячої ВІЛ-інфекції. На превеликий жаль, значна частина наших пацієнтів - діти з благополучних родин. Частині з них правильний діагноз - ВІЛ-інфекція - був встановлений лише після того, як у дитини розвинулися множинні прояви ВІЛ-інфекції. Чим раніше встановлено діагноз, тим більше у дитини шансів на відновлення здоров'я та повноцінне життя в майбутньому.
Є певні патологічні стани, наявність яких у дитини є показом для обстеження на ВІЛ-інфекцію. Отже, якщо у дитини є хоча би один з них, не відкладайте, не бійтеся - обстежте дитину на ВІЛ-інфекцію:
- тривала лімфоденопатія (збільшення розмірів лімфовузлів у кількох групах);
- гепатит з неуточненої причини (не обов'язково мають бути зовнішні прояви; найчастіше має місце стійке підвищення печінкових проб та/або білірубіну в аналізі крові);
- збільшення розмірів печінки та/або селезінки (виявляється на огляді лікаря або на УЗД);
- тяжка або тривала серодньотяжка анемія, яка не піддається традиційному лікуванню або рецидивує;
- тромбоцитопенії та лейкопенії (зменшення в аналізі крові рівня тромбоцитів чи лейкоцитів нижче від вікових норм), стійке значне підвищення ШОЕ;
- часті захворювання дихальних шляхів (особливо якщо дитина тяжко їх переносить);
- відставання у фізичному розвитку (особливо у зрості) та в інтелектуально-емоційному розвитку;
- множинний тяжкий карієс;
- рецидивуючі (повторні) гнійничкові захворювання шкіри та слизових оболонок;
- рецидивуючий герпес слизових оболонок чи шкіри (оперізуючий лишай);
- тривалі або повторні грибкові інфекції слизових та шкіри (особливо звертаю увагу на повторні епізоди молочниці у дітей віком старше 6 місяців);
- поява "безпричинних синячків" на шкірі, часті носові кровотечі;
- контагіозний молюск.
Обстежити дитину можна в інфекційних кабінетах МДП№1 та МДП№2, в кабінеті довіри ОЦПБ зі СНІДом. Обстеження на ВІЛ-інфекцію в нашій країні безкоштовні.