подається законопроект - він проходить там череду перевірок, підтверджень, то прем'єр, то комітет, то експертна рада, то ще хтось там
якщо вони затвердили та схвалили, законопроект виноситься до ВР, де його голосують у 1му читанні,
саме цей варіант і становиться основою. так спікер ради і каже: прошу проголосувати .... у 1му читанні та взяти за основу.
Якщо депутати кажуть, що зовсім-зовсім погоджуються, то на 2ге читання можуть вже й не відправляти, а зразу проголосувати за його затвердження як закаону.
Якщо депутати кажуть, що хочуть внести поправки, то тоді законопроект у 1му читанні, як основа, йде знову у комітети, де депутати вносять правки, але правити можуть лише те, що вже написано, нічого додати (нові статті, коментарі, примітки) не можуть, і викинути не можуть.
Знову законопроект йде до ВР, там голосують за кожну поправку. Кажуть, депутат Вася ваша поправка відхилена, але якщо ви наполягаєте, то ми голосуємо. Хто за, хто проти.
Потім голосують за статтю, куди внесли поправку.
Якщо всі щасливі, то голосують за 2ге читання та як за закон.
Якщо ж у результаті голосування в законі виникли суперечності (стаття 10 суперечить статті 25, там на вчителів 10 тисяч виділили, а там 10 млн), то тоді законопроект відправляють або у спеціально створену редакційну комісію або у головний комітет, щоб виправили. Але знову, можна виправити, а не дописати.
І ось після цього виникає повторне 2ге читання, коли
головний комітет подає лише пропозиції, поправки, внесені після другого читання, до статей чи їх частин, що не були прийняті у другому читанні.
Якщо ж знову виявили помилки, написали, малако, чи якісь суперечності, то відправляють на 3тє читання.
все равно не могу понять почему вы написали: "законопроект проголосовано у 1му читанні, тобто можна вносити правки до 2го читання, але дописувати чи викидати щось не можна ", если есть правки и дополнения, то это же будет редактирование с учетом правок и дополнений
я можу, наприклад, відредагувати ваше речення
если есть правки и дополнения, то это же будет редактирование с учетом правок и дополнений
якщо депутати мають правки та доповнення .... (далі по тексту)
це можна
а якщо я до закону, який складається зі 120 статей допишу ще 5 статей та 10 приміток, то цього не можна, закон треба переробляти повністю і починати з першого читання