ну якщо на момент мого вступу до школи була тільки 1 україномовна школа, і люди навкруги крутили пальцем, коли дізнавалися, що мене туди зібралися віддавати батьки, то в чому ви кого звинувачуєте зараз? в намаганні розмовляти мовою наших батьків, дідусів та бабусь???
це явно не з нами щось не так 
дивлюсь на племінницю, приїздить тільки влітку з Росії до нас, "дякую" після перекусу - вже й за рік не забулося, мультики всі українською дивиться і видає такі слова українською, які тільки там могла почути
тому українська повинна бути всюди, лунати з телевізора, радіо, в інтернеті новини в першу чергу українською, тільки тоді не будемо "тарахтеть"
наші спортсмен круто виступили на європейських іграх у Мінську, треті в командному заліку, перші в легкій атлетиці серед 50 країн-учасників, хотіла запостити новину в тему новин, хоча там впевнено лідирують жабки , так не знайшла такої підсумкової новини українською, це ненормально 
Та никого я не обвиняю, откуда такое взяли?
Раздражает, что часть граждан ( не украиномовных в силу разных обстоятельств) говорят, блин , на русском, но пишут на украинском и СРАЗУ же начинают кичиться, мол , посмотрите какой я

Есть знакомый, чиновник средней руки, на работе по мове говорит, в Вайбере тоже українською, а как просто в общении, на русском шпарит

потому что думает на русском, понимаете. И чем он патриотичнее и самобытнее таких украинцев,как я. ? Вот, когда осилит разговорную речь, чтоб плыла красиво річенькою мова, тогда с уважением скажу, круто! А пока стараешься только, дак не выпендривайся этими потугами)
Это очень сложно, девочки, кто хочет перейти, надо стараться в обычных разговорах украинским говорить. Успехов вам.