Основне правило, якого варто дотримуватися під час вагітності і лактації, це збалансованість та різноманіття раціону. Смакові переваги в період першого триместру і кормління можуть бути абсолютно протилежними, адже чимало залежить від рівня гормонів і кількості тих чи інших вітамінів в організмі.
Що варто і що не варто їсти?
Починаючи з 13 тижня вагітності та під час лактаційного періоду матусі треба особливо насичувати свій організм корисними мікроелементами. Тому рекомендується звернути увагу на препарат Фемібіон Наталкер 2, який містить в собі 10 вітамінів, йод, Омега 3 та фолієву кислоту, що зустрічається в звичайних продуктах досить рідко. Завдяки такому комплексу малюк отримує все необхідне для повноцінного розвитку, а матері не доводиться ламати голову над тим, як отримати корисні мікроелементи для підтримання організму. Окрім препарату, слід урізноманітнити свій раціон:
- натуральними солодкими продуктами (але не перебільшувати, аби не втратити фігуру), оскільки відбувається збільшення прогестерону і виникає потреба в продуктах з указаним смаковим акцентом;
- фруктами, причому рекомендується їсти їх у якості десерту після кожної повноцінної трапези;
- продуктами із цільними злаками та харчовими волокнами, адже вони допоможуть уникнути закрепу та проблем із гемороєм;
- кисломолочними продуктами, причому йогурти, сметана та кефіри можуть стати чудовим доповненням. Особливу увагу варто звернути саме на продукти з низьким вмістом жирів, а не на знежирені.
У тому випадку, якщо жінка має легкий ступінь токсикозу, зменшити його прояв допоможе збалансоване харчування. Мова йде про часті прийоми їжі (через кожні 2-3 години) але в маленьких дозах, причому блюда повинні бути подрібнені та підігріті до кімнатної температури. Рекомендується виключити з раціону продукти і солодощі, що містять тартразин, тобто солодку воду, консерви, міцні чаї та інші смаколики. М’ясні продукти (сосиски і ковбаси) також варто їсти без фанатизму. Ні у якому разі не варто пити сирі яйця, а вживати їх лише після повноцінної термічної обробки. Бобові і капуста досить корисні овочі, але через високий вміст клітковини вони можуть посприяти здуттю і стати причиною чималого дискомфорту. Одним із основних факторів, які позитивно впливають на стан вагітної, це вітамін D, тому важливо не тільки правильно харчуватися, але я якомога частіше гуляти на свіжому повітрі і отримувані сонячні ванни.